У Києві вже "оцифрували" понад 200 тисяч дерев: навіщо це потрібно

Читать на русском
Автор
Карта оцифрованих дерев
Карта оцифрованих дерев. Фото КГГА

Онлайн-мапа дерев – це дуже потрібна ініціатива

У Києві відновили роботу щодо наповнення онлайн-карти дерев, що знаходяться на балансі міста. Станом на 25 січня у столиці вже "оцифровано" понад 200 тисяч зелених насаджень.

Планується, що онлайн-карта з’явиться у відкритому доступі після завершення військового стану. Про це повідомив заступник голови КМДА щодо здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

Так, мета створення онлайн-карти — це не лише провести інвентаризацію та зафіксувати кількість та стан дерев, що знаходяться на балансі міста, а й надати суспільству інструменти контролю.

За словами Прокопіва, цей ресурс допоможе зрозуміти скільки дерев є у столиці та в якому стані вони знаходяться. Йдеться про всі балансові території міста: вуличні насадження та дерева, що ростуть у парках і скверах столиці.

"Створення і наповнення онлайн-мапи дерев – це не тільки крок до відкритості даних, але і можливість провести чітку інвентаризацію міських зелених насаджень. Цей ресурс допоможе зрозуміти, скільки дерев у столиці, в якому стані вони перебувають. Ідеться про всі балансові території міста – а отже як про вуличні насадження, так і дерева, що ростуть у парках і скверах", – зазначив Володимир Прокопів.

За словами ж директора Департаменту захисту навколишнього середовища та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, зараз "оцифровані" всі дерева вздовж вулиць десяти районів столиці. У деяких районах роботу повністю завершено також і в парках і скверах.

"Минулого року ми були змушені призупинити наповнення карти з міркувань безпеки, адже йдеться про високоточні карти. Однак нещодавно було знайдено рішення, і робота відновилася", — зазначав раніше Олександр Возний.

Він відзначив, що паралельно з наповненням карти йде робота з відповідними структурними підрозділами КМДА та правоохоронними органами щодо безпечного оприлюднення ресурсу для широкого кола користувачів.

"Зараз наші колеги з комунальних підприємств закінчують "оцифровувати" дерева в парках та скверах столиці. Чудові результати маємо в Деснянському районі, де робота з наповнення карти вже повністю завершена. Також гарні результати показують Солом’янський, Святошинський та Дніпровський райони – там наповнення майже завершене", – сказав Олександр Возний.

Варто зазначити, що онлайн-ресурс міститиме фотографію кожного "оцифрованого" дерева, інформацію про його місцезнаходження (з прив’язкою до точних координат), вигляд, діаметр стовбура, висоту та стан.

Карта була розроблена Управлінням екології та природних ресурсів КМДА спільно з КП "ГІОЦ".

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що в Києві собака понівечила дерева на алеї пам’яті жінок-військових, які віддали своє життя за Україну під час війни. Це вже другий аналогічний випадок, коли власники собак цілеспрямовано дозволяють своїм вихованцям знищувати тут насадження.