Вишукані страви та танці просто неба: чим був знаменитий культовий київський ресторан "Рів’єра" на набережній (фото)
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 990
![Ресторан "Рів’єра"](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/0/57/19ba60f3-762c79ecf41143a49a0bfbf6ab69f570.png?v=0620_1)
Легендарне місце на схилах Дніпра
На Парковій алеї в Києві розташовувався культовий ресторан "Рів’єра", який у різний час був улюбленим місцем відпочинку столичної еліти та знаменитостей. Тут подавали вишукані страви з дефіцитних продуктів та проводили танцювальні вечори.
Ресторан міг похвалитися шикарними краєвидами на Дніпро та пропонував гостям скуштувати осетрину та сьомгу, чорну ікру, а також страви з різноманітної дичини, яку відловлювали у довколишньому лісі.
Редакція "Телеграфу" вирішила розповісти своїм читачам історію цього культового місця, яке славилося своїми затишними альтанками із шикарними краєвидами на Дніпро та високими стандартами.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/8/ae/fee83dd9-f84bbc5a610b95ac9f48db4d65ad7ae8.jpg?v=1841_1)
Так, літнє кафе на Парковій алеї було відоме ще з кінця XIX століття, а його популярність значно зросла разом з організацією Саду купецьких зборів на початку XX століття.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/b/6d/c6f53436-3945400e029a84b5cd900014eb4c26db.png?v=3495_1)
Сюди випити чаю на літніх терасах стікалася шляхетна та шанована публіка, яка хотіла культурно провести час подалі від галасливих та богемних місць у центрі міста.
Заклад був розташований на пологому дніпровському схилі між Парковою та Фестивальною (пішохідними) алеями.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/e/0e/bceaa086-108eb9b51e6d7de670fb4fd4a84c70ee.png?v=1901_1)
Під час громадянської війни "Рів’єра" припинила своє існування, проте ресторан знову було відбудовано та відкрито вже за часів СРСР.
Так, 1934 року, коли столиця знову переїхала з Харкова до Києва, на Дніпровських схилах почали активно відбудовувати ресторан.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/c/b1/259e2385-ffcc5660c73262557f25b87942510b1c.png?v=2820_1)
На Парковій алеї розпочалося будівництво нової зони відпочинку. У розробці комплексу брали участь провідні архітектори того часу: А. Власов, А. Заваров, А. Добровольський та інші.
Усі вони відомі як автори легендарних столичних об’єктів.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/b/c9/bd7711f6-5356b035266d66ca2206c9f6599b1c9b.jpg?v=2713_1)
Вже в 1940-х роках "Рів’єра" знову набула популярності і стала одним з найвідоміших закладів міста, а сама Паркова алея перетворилася на улюблене місце для вечірніх прогулянок серед киян та гостей столиці.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/9/50/2869591d-ee3ee43dd0644d9cdd77d17db55f4509.png?v=3597_1)
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/2/51/3a590838-d21c41aeaf0c8a9a7d94decc83c78512.png?v=3126_1)
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/5/10/2f2da647-bb7eada0eeda76b431b6f8591c0fc105.png?v=3126_1)
Ресторан "Рів’єра" мав велике відкрите приміщення, а майданчик для оркестру містився поблизу схилу. Були й окремі відкриті кабінки-альтанки. Також у комплексі було передбачено просторий майданчик для танців.
Приємну атмосферу також доповнювали різьблені дерев’яні перголи та фіранки, а з тераси закладу відкривався чудовий краєвид на Дніпро.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/7/29/6c0902c5-514e22f165b6b3c5eabdd41eff5a6297.jpg?v=3144_1)
У стінах ресторану бували такі знаменитості, як Олександр Вертинський, Любов Орлова, Фаїна Раневська, Олександр Довженко та інші. Дуже любив цей ресторан знаменитий артист комедійного жанру Юрій Тимошенко (Тарапунька).
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/c/2a/2b4cec18-a9a80a3cc8b114c05115a8a26cc572ac.jpg?v=3185_1)
Ресторан славився своїми неперевершеними стравами з дичини, яку відловлювали просто в лісі. Найбільш популярними гастрономічними шедеврами були ніжні курчата та смачна кабаніна у ягідному соусі.
Також у "Рів’єрі" гостям подавали котлети по-київськи, курчат табака, страви з перепелів, кабанини та зайчатини. Гурманам пропонували скуштувати дефіцитну ікру, сьомгу та осетрину.
З напоїв був великий вибір молдавських та грузинських вин, горілки, коньяків.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/e/52/7ec7e693-5f17d083cb67a28f6736499e2228e52e.png?v=3379_1)
Ресторан "Рів’єра" проіснував до середини шістдесятих років і в 1965 це місце почало втрачати свій культовий статус. Це сталося після відкриття на лівий берег Дніпра лінії метрополітену, оскільки Гідропарк став головним місцем відпочинку киян просто неба і всі розважальні заклади на Парковій алеї були закриті.
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/4/93/28816879-0cea0829206837f63722f4f960ba3934.jpg?v=3750_1)
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/0/92/68f6be91-1d8f9687231587be07a4aaf70d8e0920.jpg?v=3761_1)
Любив бувати в ресторані і Микита Хрущов, проте після хрущовської відлиги "Рів’єру" зрівняли із землею в рамках показової боротьби із "буржуазними звичками".
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/7/1b/6ebc9520-de3a74f951891a2058af596ddee6b1b7.jpg?v=3942_1)
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/9/ce/d650e747-5178585cdd1a2eb98eb299b2c258cce9.jpg?v=3961_1)
![](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/7/65/17e27f50-50c2c3c72632c89b015175c918c97657.jpg?v=3926_1)
Раніше "Телеграф" розповідав про те, як виглядав культовий київський заклад "Закарпатська троянда". Це була незвичайна винна крамниця з цікавою родзинкою — у підвалі продавалися вина з бочок і дегустація проводилася прямо на місці.