Імперія Marvel руйнується: Тор і Людина-павук не можуть врятувати кіноселен

Читать на русском
Автор
З трьох фільмів Marvel минулого року прибуток приніс лише один
З трьох фільмів Marvel минулого року прибуток приніс лише один. Фото Колаж

Фільми Marvel перестали себе окупати

Після виходу кількох невдалих серіалів та провалу пари повнометражних фільмів від студії Marvel кіноексперти та й фани супергероїки почали говорити про збитковість цього жанру.

"Телеграф" підрахував бюджети та касові збори їхніх проектів за минулий рік та спробував розібратися у причинах проблем цього кіногіганта.

Один успіх на два провали

Незважаючи на те, що окремі фільми Marvel продовжують збирати в прокаті близько одного мільярда доларів, загальна картина не така вже й оптимістична. За часів "Месників" практично кожна картина була або у плюсі, або у дуже великому плюсі і взагалі обходилося без провалів. За останні роки з’явилися картини, які не змогли себе окупити або просто вийшли в нуль. І тепер киновселен живе за принципом — прибуток із однієї картини компенсує всі інші. Торік такою стали "Вартові галактиці 3", у попередні "Людина-павук" та "Тор 3". У підсумку минулий рік для Marvel закінчився з незначним прибутком для повнометражних картин всього 40 мільйонів доларів. У три фільми — "Людина-мураха та Оса: Квантоманія", "Капітан Марвел 2" і "Вартові галактики 3" — було вкладено 724,8 мільйона доларів, а зібрано в прокаті 1,5 мільярда доларів. Нагадаємо, що половина із зазначеної суми завжди залишають собі кінотеатри. Тому півтора мільярда доларів не виглядають такою вже вражаючою цифрою. Зазначимо, що у попередній фазі різниця між бюджетами та зборами відрізняється кардинально — 1,7 млрд перетворилися на 6,8 млрд.

А далі починаються збитки. З 2021 року Marvel почали випускати серіали — в середньому по шість-сім за два роки. Бюджет кожного з них складає близько 100 мільйонів доларів за 6-8 серій, тобто майже повноцінний фільм для кінотеатру. А на створення "Секретного вторгнення" загалом пішло 200 мільйонів доларів і майже стільки ж на маркетинг. Але лише з десятка проєктів, які вони за цей час випустили, реальними подіями, які залучили на стрімінгову платформу Disney+ велику аудиторію глядачів, стали лише два — "Локкі" обидва сезони та "Ванда/Віжн". Неуспішна розробка цього напряму потягла імперію на дно.

Саме це стало однією з причин, через яку продюсери заявили про перенесення прем’єр відразу кількох великобюджетних фільмів, вихід яких був запланований на цей рік. Тому в 2024 ми побачимо лише одну картину, яка відноситься до так званої п’ятої фази Кінематографічного всесвіту Marvel. Це буде третій "Дедпул" на який робиться дуже велика ставка, судячи з запрошених зірок та концепції. Тут як один із головних героїв з’явиться Росомаха з "Людей Х" і зіграє його Х’ю Джекман. Мабуть для порятунку продюсери вирішили відродити старий всесвіт, на якому давно вже був поставлений хрест. Фільм вийде у липні 2024 року.

При цьому вже наступного року перенесено такі великі прем’єри як "Капітан Америка: Дивний новий світ", "Громовержці", "Блейд" та "Фантастична четвірка". І справа тут зовсім не в довгостроковому страйку голлівудських сценаристів, який зірвав графік прем’єр на кілька років уперед. Продюсер Marvel Кевін Файгі вже не може дозволити собі знімати одночасно кілька великобюджетних проектів, де бюджет кожного по кілька сотень мільйонів доларів. Тепер йому потрібно чекати на результати прокату і лише за їх успішності вкладати гроші у виробництво нового контенту. Тим більше, що на цей рік заплановано випуск ще чотирьох серіалів, які поки що не мають точної дати прем’єри і невідомо на якій стадії готовності вони перебувають. І тепер на що з усього цього робити їм ставку потрібно вибирати особливо акуратно, тому що черговий серіал із цього Кіновселеного "Луна", який вийшов на початку цього року, провалився і має дуже низькі оцінки як критиків, так і глядачів.

Втома чи кінець супегероїки

Різкі зміни в успіхах такого гіганта, як Marvel, дивують і виникає логічне питання, що пішло не так? Чому ще нещодавно ці фільми дивилися сотні мільйонів глядачів, а зараз кінозали на їхніх сеансах напівпорожні? Адже йдеться про зміну світового тренду.

Говорити про те, що глядач просто втомився від супергероїки і тому різко скоротилася кількість охочих дивитися ці фільми як мінімум не коректно. Як і заявляти, що на тлі воєн в Україні та Секторі Газа зникли інтерес та довіра до штучних супергероїв. Знову ж таки, відсутність популярності у серіалів на цю тему лише слідство. Все ж таки залишаються окремі фільми, які збирають величезну касу та серіал "Локи", чиї продовження фани чекають з нетерпінням.

Говорячи з фанатами цього кіноселену приходиш зовсім до інших висновків. Головну причину вони вбачають у тому, що одні з найпопулярніших і харизматичних героїв, такі як Залізна людина або Халк, вже вийшли з гри. А нові персонажі не змогли здобути ту популярність, на яку розраховували продюсери.

Проблема нових героїв виявилася в тому, що їх помітно омолодили — багато хто з них — це підлітки. І з них Стівен Файгі почав збирати нову команду месників, яка зрештою буде битися з головним злом. Але вони вже не такі цікаві подорослішала масова аудиторія шанувальників супергероїв. Вони ще готові дивитися на Тора, який погладгав, або холодного Доктора Стренджа у виконанні Бенедикта Камбербетча. Але в них уже не викликають довіри та інтересу юні герої — та ж Міс Марвел чи Кейт Бішоп, яка прийшла на зміну Соколиному Оку.

Марвели спробували підлаштуватися під нову підліткову аудиторію, але вони не витримали конкуренції з їхніми захопленнями. А це тепер не комікси, а ігри PlayStation. І саме з їхніх мотивів почали знімати фільми та серіали, які почали збирати величезні каси чи велику кількість глядачів та високі рейтинги на стрімінгових платформах. Йдеться відразу про кілька минулорічних удач. Це як серіал "Одні з нас", так і мультфільм "Брати Супер Маріо в кіно", а також трилер "П’ять ночей з Фредді" та більш ранній успіх двох частин "Супер Соніка". Тому продюсери цих проектів вже укладають договори з актуальними зірками першої величини, щоби продовжити свої успіхи в екранізації ігор. Наприклад, Джейсон Момоа вже підписав контракт і зіграє одну з головних ролей у фільмі за мотивами гри Minecraft, який вийде в 2025 році. І в планах подібних картин, на найближчі два-три роки вже з десяток. Виробники ігор лише вибирають для себе кіностудії та оптимальні умови.

Ще один серйозний конкурент Marvel виявились не DC, які за своїми коміксами знімають ще менш успішні фільми. Їх єдина поки що удача, це відроджений Бетмен, якого грає Роберт Паттінсон.

Реальну конкуренцію також почала складати імперія "Зоряних війн". Після вдалого серіалу "Мандалорець" продюсери вирішили перенести його на великий екран. На 2026 рік заплановано випуск фільму "Мандалорець та Грогу". А перед цим, 2025-го, вийде ще один сезон серіалу на стрімінговій платформі. Окрім цього з’явилося ще кілька досить успішних серіалів, головні герої яких також можуть перекочувати будь-якої миті на великі екрани — це "Андор" та "Асока".

Обидва конкуренти Marvel спробували, але не пішли на кардинальне омолодження своїх героїв. Всі вони трохи старші за основну глядацьку аудиторію. Або, поруч із підлітком обов’язково присутній другий, старший герой, як і "Один з нас" .