"Самі провокують зґвалтування" та "жіноча логіка": професор з Тернополя поплатився за сексизм

Читать на русском
Автор
891
Володимир Кравець
Володимир Кравець. Фото Погляд

У виші очікують на пояснення від викладача

Ексректор Тернопільського національного педагогічного університету, доктор педагогічних наук Володимир Кравець розповідав студентам, що дівчата самі провокують зґвалтування та залишився без роботи. Сам він заявив, що його слова вирвали з контексту.

Про це пише ZAXID.NET. Кравець поділив логіку на чоловічу та жіночу, і додав, що жіноча логіка "непередбачувана" та заснована на натяках.

Студентів обурили такі сексистські наративи, вони вимагають аби курс Кравця "Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя" перевірили на придатність.

Наразі у виші викладання дисципліни тимчасово призупинено, проводиться внутрішня перевірка.

Ректор університету Богдан Буяк розповів, що деканати факультетів, на яких завершилося викладання курсу "Педагогіка: підготовка молоді до сімейного життя" у ІІ семестрі, повинні створити комісії для оцінювання знань у студентів з цієї дисципліни.

Крім того, в ТНПУ зазначили, що, за згодою студентів оформлюють їхні пояснення та очікують на пояснення від викладача. Наразі таких не має.

Серед скандальних висловлювань Кравця, зокрема, такі: "дівчата часто самі провокують зґвалтування", "чоловік і жінка часто по-різному розуміють згоду на секс", "насилля в його очах – це продовження залицяння", "чоловіча" логіка — "побудована на фактах", а "жіноча" – як захочу, так і буде, й характеризується загадковістю, непередбачуваністю, несподіваністю, незавершеністю фраз, приписуванням іншої причини".

Такі тези викладач озвучував на своїх лекціях. Врешті, їх зафільмували студенти і виклали відео у соцмережі.

Зокрема, студентка ТНПУ Влада Кабушкіна розповіла, що її найбільше обурили заяви професора про те, що у зґвалтуванні також винна жертва і що чоловіки — тварини, а справа жінок — народжувати дітей.

Громадські активісти та депутати вже відерагували на скандал.

"Проблема куди глибша, аніж здається на перший погляд. Вона не лише в матеріалах лекції. Вона в головах таких викладачів та керівництва. По-перше, цю рафіновану єресь Володимир Кравець роками вбивав студентам в голови. Про це повідомляють студенти, які вже випустились із ТНПУ, і керівництво універу це, вочевидь, влаштовувало. По-друге, він був ректором, а зараз є радником ректора Богдана Буяка. Хіба можна таким перечити? Колишні й нинішні студенти розповідають, що попередні скарги ніякого результату не давали", — заявила депутатка Львівської міської ради Оксана Мариняк.

А народна депутатка Наталя Піпа зазначила, що такі речі, які викладаються на курсі екс-ректора ТНПУ Володимира Кравця є неприпустимими: "По-перше, не вкладається в голову, що викладач міг дозволити собі, по-перше, антинаукові твердження, по-друге, образливі твердження, а по-третє, сексистські твердження. Я вже приготувала звернення і в Міністерство освіти, і в Державну службу якості освіти".

Кравець, своєю чергою, каже, що ніколи не ображав жінок, а уривки з його лекції, які викликали обурення в студентів, вирвані з контексту.

Раніше "Телеграф" писав, що ректор Київського національного університету культури Михайло Поплавський оскандалився сексистським висловом про студенток.