У США хочуть розпочати переговори про виведення військ з Іраку: подробиці

Читать на русском
Автор
Переговори триватимуть кілька місяців
Переговори триватимуть кілька місяців. Фото Reuters

Зараз в Іраку перебуває 2 500 американських військових

США та Ірак планують розпочати переговори про виведення контингенту міжнародної коаліції з близькосхідної країни і її заміні в межах двосторонніх відносин. Про це агентству Reuters розповіли джерела.

За даними співрозмовників агентства, США передали це повідомлення в листі, який американський посол в Іраку Аліна Романовські передала міністру закордонних справ Фуаду Хусейну в середу. Зазначається, що Міністерство закордонних справ Іраку заявило, що отримало "важливий" лист, і прем'єр-міністр уважно вивчить його. Подробиць відомство не надало.

Reuters пише, що переговори триватимуть кілька місяців, якщо не довше, а їхній результат буде неясним, тож в найближчому майбутньому виведення американських військ не відбудеться.

Зараз в Іраку перебувають 2 500 американських військових. Вони консультують і допомагають місцевим силам запобігти відродженню Ісламської держави, яка у 2014 році захопила значну частину Іраку і Сирії, але потім зазнала поразки. Також в Іраку перебувають сотні військовослужбовців з інших, переважно європейських країн, в складі коаліції на чолі США.

Присутність цієї місії в Іраку зазнає дедалі більшого тиску. Американські війська в Іраку і Сирії зазнали близько 150 нападів з боку пов'язаних з Іраном бойовиків. У відповідь сили США завдали низки ударів.

Ескалація насильства призвела до того, що прем'єр-міністр Іраку Мохаммед Шиа ас-Судані закликав до швидкого виведення коаліційних сил на чолі з США шляхом переговорів.

США не бажали розпочинати такі переговори, оскільки побоювалися, що цей крок буде виглядати як вимушений, що заохотить суперників країни в регіоні, зокрема Іран.

Однак розрахунки змінились на тлі усвідомлення того, що атаки, швидше за все, не припиняться і що поточна ситуація веде до постійної ескалації, зазначили джерела.

Нагадаємо, що в США заявляли, що Америка почала нову главу у відносинах з Афганістаном. І вестися вони будуть за допомогою дипломатії. У ніч на 31 серпня 2021 року останній американський військовий покинув Кабул, передавши контроль над столичним аеропортом в руки "Талібану". Ця подія, безумовно, увійшла в історію, поставивши крапку в 20-річному перебуванні військових США в Афганістані.

Раніше "Телеграф" писав, що Іран завдав удару по території ядерної держави-сусідки Пакистану. Атака відбувалася із застосуванням ракет та безпілотників.