Допомога Україні від США: у що грають трампісти і як ситуація може розвиватися далі

Читать на русском
Автор
565
Трампіст Майк Джонсон ризикує втратити посаду спікера Палати представників
Трампіст Майк Джонсон ризикує втратити посаду спікера Палати представників. Фото https://www.speaker.gov/

Група "зашкварених" прихильників Трампа намагається максимально нашкодити головному політичному опоненту

Законопроєкт про виділення допомоги партнерам США, включаючи Україну, нарешті був підтриманий у Сенаті. Президент Джо Байден закликав якнайшвидше винести його на голосування в Палаті представників Конгресу. Але її спікер — трампіст Майк Джонсон, уже дав зрозуміти, що не має наміру цього робити.

При цьому частина республіканців стала на його бік, а частина відкрито критикує колег за те, що вони спекулюють на таких важливих, зокрема й у сенсі національної та глобальної безпеки, речах.

Те, що відбувається навколо значущого для нас пакету допомоги, та перспективи проходу законопроєкту через Палату представників "Телеграфу" прокоментував колишній глава Міністерства закордонних справ України Володимир Огризко.

За словами дипломата, у Республіканській партії давно відбувся розкол.

"Є група "зашкварених" трампістів, які не реагують на жодну логіку. Їм важливий не результат, а процес. І діють вони з логіки – що подобається Байдену, то автоматично не подобається цій групі республіканців. І якщо Байден підтримує Україну, то, за логікою трампістів, це робити не потрібно. Якщо нинішня адміністрація Білого дому підтримує Ізраїль, то і цього робити не слід", — пояснює експерт.

Тобто це не про суть, а про форму, зазначає дипломат. І для цієї групи республіканців абсолютно не важливо, про що йдеться. Головне – максимально нашкодити головному політичному опоненту, яким є Демократична партія та її представник-президент.

"Це зовсім не означає, що серед республіканців немає великої кількості адекватних, розумних, патріотичних політиків. Є – і вони це демонстрували неодноразово. І продемонстрували зараз у Сенаті, віддавши чимало голосів за допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню. Тому що розуміють значення цього для національної безпеки самих США. І Байден, виступаючи після цього позитивного голосування, наголосив саме на даному аспекті", – зауважує Володимир Огризко.

Але для трампістів, наголошує ексглава МЗС, ця логіка – непідйомна. Вони не бажають нічого такого бачити і розуміти.

"Мені здається, що далі відбудуться жорсткі переговори між Байденом та спікером Палати представників Джонсоном, у ході яких президент нагадає, що в історії США були випадки, коли ініціювалися клопотання про відкликання голови Палати представників. І що вони нерідко були успішними. Після цього можуть розпочатися деякі позитивні рухи в контексті коригування позиції Джонсона. Так, він залежить від того, що йому скаже Трамп. Але й розуміє, що, якщо відповідна петиція руками демократів буде зареєстрована і почне просуватися, він може злетіти зі своєї посади", — пояснює дипломат.

На його думку, найімовірніше Джонсон поставить на голосування підтриманий Сенатом законопроєкт. І республіканці додадуть демократам голосів необхідних для його ухвалення і Палатою представників.

"Підкреслюю, у Республіканській партії є чимало тих, хто готовий підтримати цей проєкт закону. Питання лише в тому, скільки часу займе цей процес. Але немає сумнівів, що він завершиться позитивно", – робить висновок Володимир Огризко.