Сенат США схвалив законопроєкт про допомогу Україні: що далі

Читать на русском
Автор
3265
Сенат США
Сенат США. Фото Getty Images

Документ ще чекає розгляд у Палаті представників

Сенат США підтримав законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. З 95 млрд доларів Україні передбачається виділити 60 мільярдів.

Документ підтримали 70 сенаторів, а для затвердження потрібно було 50 голосів, засідання транслювалося на сайті Сенату. Один сенатор не проголосував, а 29 висловилися проти.

"70 — це рекордна кількість голосів, яку отримував цей проєкт на різних стадіях просування. Усього розгляд зайняв 6.5 днів, за які було 10 голосувань", — написав блогер Роман Шрайк.

Далі документ вирушає на розгляд до Палати представників. При цьому її речник, республіканець Майк Джонсон вже негативно висловлювався про цей законопроєкт. Він може просто не винести на голосування.

Які варіанти розвитку подій існують далі, розповів Роман Шрайк. До затвердження пакету допомоги Україні ще дуже далеко.

Нардеп Ярослав Железняк повідомив, що положення по Україні залишилися без змін — 60 млрд доларів. Він розписав, на що підуть гроші у разі остаточного затвердження документа у Палаті представників.

Нагадаємо, військову допомогу США у розмірі 95 мільярдів доларів (з них 61 для України) було заблоковано в Конгресі через розбіжності з приводу міграційної політики та захисту кордону США від нелегалів. Обидві партії змогли досягти компромісної угоди, проте вона зірвалася через позицію експрезидента Дональда Трампа, який закликав лояльних йому республіканців не голосувати за документ.

Як повідомляв "Телеграф", Трамп також закликав Сенат не голосувати за 95 мільярдів допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. На його думку, ці гроші можна давати лише у вигляді кредиту, а не безоплатної підтримки. Він наголосив, що кошти можна позичати виключно на надзвичайно вигідних умовах, "наприклад, без відсотків і на необмежений термін, проте позичати".