Пропагандисти та "Хезболла": соцмережа Ілона Маска продає "сині галочки" підсанкційним клієнтам

Читать на русском
Автор
Маск залюбки продає верифікацію терористам та пропаганді
Маск залюбки продає верифікацію терористам та пропаганді

Дії соцмережі Маска порушують навіть власні умови обслуговування, не кажучи вже про закони США

Колишня соціальна мережа Twitter, яку придбав Ілон Маск та перейменував на "Х", під його управлінням настільки занепала, що торгує так званими "синіми галочками" – знаком верифікації профілю – з терористами, пропагандистами РФ та іншими підсанкційними особами. Що є грубим порушенням не тільки американського законодавства, але й власних умов обслуговування.

Про це йдеться у звіті організації Tech Transparency Project. За даними аналітиків, соцмережа Маска приймала платежі від акаунтів лідерів терористичної організації "Хезболла", терористів з "Ансар Аллах" (хусити), та від державних ЗМІ Росії та Ірану.

"Синя галочка" – це знак верифікації, який до Маска був доступний тільки дійсно перевіреним користувачам. Зараз його продають будь-кому за смішну суму у всім доларів США на місяць; для пропагандистів та терористів це чудове вкладення грошей, оскільки знак забезпечує значно ефективніше просування за алгоритмом соціальної мережі.

Окремо у звіті підкреслено, що попри офіційні умови обслуговування соцмережі, де прописано заборону людям та організаціям з санкційного списку США здійснювати платежі на платформі, аналіз виявив щонайменше 28 акаунтів підсанкційних осіб, які мали "синю галочку".

Серед них, наприклад, лідер "Хезболли" Хасан Насралла – він придбав "галочку" у листопаді 2023 року. Також серед "верифікованих акаунтів" виявилися хусити, представники російських ЗМІ та інший підсанкційний непотріб, який непогано почувається у соцмережі Маска.

"Ми були здивовані, виявивши, що X надає преміумпослуги широкому колу груп, на які США наклали санкції за тероризм та іншу діяльність, що завдає шкоди національній безпеці. Це ще одна ознака того, що X втратила контроль над своєю платформою", – підбила підсумки дослідження Кеті Пол, директор Tech Transparency Project.

Раніше "Телеграф" розповідав, що власник компанії SpaceX, американський мільярдер Ілон Маск заявив, що термінали Starlink не продавалися Росії прямо чи опосередковано. Разом з тим, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов повідомив, що системи супутникового зв’язку Starlink, помічені у російських військових, все ж таки надходять у продаж до Росії через треті країни. Наразі триває робота з нейтралізації цієї загрози.

Також читайте статтю "Телеграфа": Армія РФ отримала Starlink. Як це стало можливим і чи вплине на ситуацію на фронті