Земля не відпустила: космічний апарат Peregrine з рештками людей зазнав аварії та скоро впаде

Читать на русском
Автор
10045
Peregrine вдало запустили на орбіту, але щось пішло не так
Peregrine вдало запустили на орбіту, але щось пішло не так. Фото Відкриті джерела

Апарат повинен був приземлитися на Місяць 23 лютого цього року

Космічний апарат Peregrine компанії Astrobotic Technology, що повинен був відвезти на Місяць попіл 66 осіб, які хотіли бути похованими на супутнику Землі, не зможе досягти своєї мети. Він зазнав аварії та приблизно 18 січня впаде назад на Землю; за розрахунками спеціалістів, це станеться в районі Великого Бар'єрного Рифу.

Про це пише науковий портал Live Science. Портал нагадує, що Peregrine запустили з космодрому на мисі Канаверал 8 січня 2024 року на ракеті Vulcan Centaur.

Апарат мав сісти на поверхню Місяця 23 лютого і став би першим апаратом з США, який сів би на супутник нашої планети після перерви довжиною у понад 50 років. Окрім наукової апаратури Peregrine ніс у собі й інший вантаж – попіл 66 осіб, у тому числі трьох акторів серіалу "Зоряний шлях", які прагнули після смерті бути похованими саме на Місяці.

Американська поховальна фірма Celestis взялася втілити це бажання та підписала договір з Astrobotic Technology на доставку праху на Місяць. Ціна доставки одного граму попелу становила 13-26 тисяч доларів США. Під час приземлення Peregrine повинен був вивантажити модуль з прахом та залишити його там назавжди.

Але після вдалого виходу Peregrine на орбіту сталася незрозуміла аварія; апарат втратив більшу частину пального, решти не вистачало для польоту на Місяць. Залишків пального вистачило тільки на те, щоб зробити маневр та вивести Peregrine на безпечну траєкторію, за якою він буде падати. Вчені вважають, що апарат майже весь згорить у щільних шарах атмосфери під час падіння, в тому числі – й дуже дорогий прах небіжчиків.

Раніше "Телеграф" розповідав, що вчені відправили сигнал в далекий космос. На ньому — відео з котиком. Мета досліду — перевірити зв'язок.