Річки на Марсі зникли, а бактерії процвітатимуть: які небезпеки приховує Червона планета

Читать на русском
Автор
Так бачить поверхню Марса штучний інтелект
Так бачить поверхню Марса штучний інтелект. Фото gencraft.com

Вчені планують почати колонізацію Марсу з 30-х років цього століття

В лютому дві близькі планети до Землі — Венера та Марс наблизяться одна до одної на небосхилі. Червона планета — цікавий об'єкт для наукових вишукувань вчених, адже серед амбітних планів — колонізація Марсу.

Днями космічний корабель NASA Mars Reconnaissance Orbiter зробив знімок стародавніх звивистих річок на Марсі — раніше планета була наповнена водою. Звивисті форми на фото є результатом того, що вода колись виходила з берегів. Вони через це ставали більш крихкими, ніж саме річище і з часом зруйнувались, а річище стало хребтом.

Висохлі стародавні ріки на Марсі
Висохлі стародавні ріки на Марсі

Майже одночасно з публікацією фото, вчені приголомшили новим відкриттям — людські бактерії можуть не тільки вижити в суворих умовах на поверхні Червоної планети, але й потенційно процвітати. Чотири види бактерій, що викликають хвороби, помістили у змодельоване середовище, схоже на Марс, з його відсутністю води, низьким атмосферним тиском, смертоносним ультрафіолетовим випромінюванням і токсичними солями. Бактерії залишалися живими протягом різних періодів часу, а в деяких випадках навіть росли в імітації марсіанських пісків.

Тепер вченим потрібно вигадати не тільки як захистити людей від температури у -60 градусів Цельсія, атмосфери з вуглекислого газу та шкідливого випромінювання (планета не має озонового шару), а й від тих бактерій, що люди принесуть із собою, а вони можуть мутувати. Зазначимо, що часу на розв'язання проблеми поки вдосталь. NASA планує створити постійний місячний форпост до кінця десятиліття, після чого розпочинати дослідження Марса людьми.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що майбутні війни можуть вийти в космос. Йдеться про наступну велику війну і називається період в 5-10 років.