У СРСР квартири "роздавали безкоштовно"? Хто насправді міг їх отримати

Читать на русском
Автор
3597
Насправді так щастило не усім
Насправді так щастило не усім. Фото росЗМІ

У цьому питанні було багато підводного каміння, про яке не поспішають говорити ностальгуючі за Радянським Союзом.

Згадуючи про життя за часів СРСР, деякі можуть згадати про "безкоштовні" квартири, які видавали тоді. Нібито держава дбала про громадян, і всіх забезпечувала житлом, але це не так.

Навколо "безкоштовної" роздачі квартир було надто багато нюансів, починаючи від неможливості отримати нерухомість деяким категоріям громадян і до корупційної складової. Правду на "турботу радянської держави" відкриває проєкт "Фільтр".

Чи роздавали квартири у Радянському Союзі безкоштовно

Ні, це не так. Насправді родини, які в’їжджали у виділені їм квартири, не ставали власниками нерухомості. Будинки передавалися підприємствам. Повноцінними власниками квартир громадяни стали лише після розпаду СРСР.

На перший погляд здається, ніби жодної проблеми у цьому немає. Але насправді громадяни були дуже прив’язані до свого "безкоштовного" житла. Його не можна було продати чи обміняти, а отже, кудись переїхати.

Другий момент полягає в тому, що не всі одержували житло. Стати в багаторічну чергу могли працюючі громадяни, які вже мали свою родину з дітьми.

Вибрати квартиру теж було майже неможливо. Щоб заселитися у житло із бажаною кількістю кімнат, радянським громадянам доводилося йти на різні хитрощі: оббивати пороги чиновників, носити хабарі, просити допомоги у знайомих.

Раніше "Телеграф" повідомляв, чому в Радянському Союзі масово висаджували тополі. У цьому був особливий сенс.