"Скопіювали майже все": як в СРСР масово крали дизайн авто

Читать на русском
Автор
5695
Скопійовані авто
Скопійовані авто. Фото auto-scout

У доробках радянських дизайнерів немає унікальних розробок

Радянські можновладці заради перемоги за вплив між Заходом та СРСР були готові майже на все. І дійсно, у деяких сферах радянський народ був кращим. Наприклад, у космосі, чи виробництві зброї. Проте, коли мова йшла про авто, ні до чого кращого, крім плагіату, вони не додумались.

Уявіть собі: дизайн кожного! автомобіля, яким так пишались у СРСР, є нічим іншим, як копією. З 1930-х років і до розпаду Союзу на теренах СРСР займались лише перейменуванням західних зразків автомобілебудування. Не вірите? Подивіться лише на ці фотографії.

Buick (1935) і ЗІС-101 (1936)

Радянським інженерам дуже сподобався цей класичний американський седан. Радянська копія була об’ємнішою та важчою аж на 600 кілограмів. А на 100 кілометрів шляху він витрачав майже 27 літрів бензину.

Opel Kadett (1939) і Москвич 400 (1946)

Радянським інженерам знадобилося аж 7 років, щоб перекопіювати легендарний Opel. І сталося це тільки після перемоги над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні, коли Сталін наказав вивезти до СРСР цілий завод Opel. Так і почали виробляти "Москвич", вкравши не лише дизайн, але й обладнання і технології.

Fiat 600d (1955) і ЗАЗ 965 (1961)

Дизайн радянських авто копіювали не лише у затрофеїних заводах чи американських авто. Також інженерам приглянувся культовий італійський автомобіль Fiat 600d, який був у Європі дуже популярним. Через 6 років після випуску італійця в СРСР випустили ідентичний автомобіль. У нього не лише був дуже схожий дизайн, але й двері відчинялися проти руху авто.

NSU Prinz (1961) і ЗАЗ 968 (1971)

NSU Prinz — німецький автомобіль, який вироблявся компанією NSU Motorenwerke AG з 1958 по 1973 рік. NSU Prinz був невеликим легковим автомобілем, який мав популярність у свій час завдяки своєму компактному розміру та низькому споживанню пального. Автомобіль мав двигун, розташований ззаду, та задній привід.

ЗАЗ 968 — радянський автомобіль, який виготовлявся на Запорізькому автомобільному заводі в Україні з 1971 по 1980 рік. Цей автомобіль є модифікацією попередньої моделі ЗАЗ-966. ЗАЗ 968 також був компактним легковим автомобілем, відомим своїм економічним витратам пального та простотою в обслуговуванні.

Fiat 124 та Жигулі

Fiat 124 — італійський автомобіль, який вперше був представлений у 1966 році. Він отримав широке визнання за свій елегантний дизайн та хороші динамічні характеристики. Вироблявся у різних кузовних варіантах, включаючи седан, купе, і спільно з італійським виробником Pininfarina навіть у формі кабріолета. Fiat 124 став популярним не тільки в Європі, але й у Сполучених Штатах.

Жигулі, відомі також як Lada, є радянським автомобілем, який вперше був представлений в 1970 році. Завод "АвтоВАЗ" в Росії випускав ці автомобілі, які базувалися на Fiat 124. Вони стали широко поширеними в СРСР та інших країнах Східної Європи. Більше моделей, які були скопійовані, дивіться у відео:

Раніше "Телеграф" писав про 10 найгірших моделей авто. Вони не проїдуть і 200 тисяч кілометрів.