Деяким власникам авто в Україні доведеться розщедритись на 25 тисяч гривень

Читать на русском
Автор
Купити і продати авто
Купити і продати авто. Фото freepik.com

Українцям нагадали, у яких випадках треба сплачувати податок на дохід та на розкіш

В Україні є податки, які стосуються купівлі та продажу рухомого майна. Тобто автомобілів, мотоциклів, мопедів тощо.

Зокрема, є 2 види податку — на розкіш, а також на продаж 2 та більше об’єктів рухомого майна. Про це українцям нагадують у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області.

У яких випадках потрібно платити податок

Згідно з податковим законодавством, якщо ви розпоряджаєтеся двома чи більше об'єктами рухомого майна, такими як легковий автомобіль, мотоцикл чи мопед, протягом податкового року, будь ласка, зверніть увагу: дохід, отриманий вами від цих операцій, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Це визначено пунктом 167.2 статті 167 Податкового кодексу України.

Але, зрозуміло, є винятки. Якщо ви продали лише один об'єкт рухомого майна протягом року, не турбуйтеся – дохід від цієї операції не підлягає обкладенню податком. Також важливо враховувати, що доходи, які підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, також підпадають під вплив військового збору зі ставкою 1,5%.

Податок на розкіш: у яких випадках від передбачений

Власникам автомобілів, які мають менше ніж 5 років і коштують більше ніж 375 мінімальних зарплат, необхідно сплатити відповідний податок. У 2024 році мінімальна зарплата становить 7100 гривень, тому мінімальна вартість таких авто, яка підпадає під цей податок, складає 2 662 500 гривень.

Перелік моделей авто, які підлягають під податок на розкіш, опубліковано нижче. У ньому є марки розкішних авто, наприклад, Maserati, Audi, Mercedes-Benz, але чомусь немає McLaren, Cadillac тощо.

Раніше "Телеграф" писав, що робити, якщо заблокувалось кермо в авто. Є кілька порад, які допоможуть водіям у цій ситуації.