Вручати повістки у спортзалах та інших місцях законно: адвокати пояснили чому

Читать на русском
Автор
525
Повістки вручають навіть на вулицях
Повістки вручають навіть на вулицях. Фото Ілюстративне фото

Українцям розповіли, на що звертати увагу при отриманні повістки

В Україні проходять рейди представників ТЦК СП з тренажерних залів та інших громадських місць. Військові перевіряють документи у чоловіків та вручають їм повістки прямо посеред тренування.

"Телеграф" розібрався у тому, чи законно вручати повістки у таких місцях і що робити військовозобов’язаним у таких випадках. Адвокати радять громадянам звертати увагу насамперед на оформлення документа.

Вручити повістку в Україні можуть лише особисто в руки та в будь-якому місці: за місцем проживання, на роботі, на вулиці, у кафе та навіть у тренажерному залі. Річ у тому, що законодавством не визначено чіткого переліку місць, де дозволено або заборонено вручати повістки. Тому військовозобов’язаних можуть зупиняти для перевірки документів та подальших дій у будь-якому громадському місці, навіть у тренажерному залі.

Вручити повістку військовозобов’язаному можуть не лише представники ТЦК СП, а й ще низка уповноважених на це людей, а саме:

  • керівники підприємств, установи чи організацій, у яких людина працює;
  • керівник багатоквартирними будинками;
  • представники органу місцевого самоврядування.

Насамперед слід звернути увагу на те, як заповнено повістку. У ній мають бути зазначені такі дані:

  • прізвище, ім’я та по батькові, рік народження та адресу проживання військовозобов’язаного;
  • вид повістки;
  • дата, час та адреса, куди потрібно з’явитися;
  • уточнення щодо необхідних документів;
  • назва органу, друк, підпис, прізвище, ім’я та по батькові начальника РТЦК та СП.

Повістку повинні вручати особисто в руки. Якщо ж чоловік відмовляється її брати, а він має таке право, то на місці має бути складено акт про відмову з підписами уповноважених осіб та свідків, який буде вручено і військовозобов’язаному під підпис.

Раніше "Телеграф" розповідав, що згідно з планами оновлення законодавства вік мобілізації знизиться до 25 років, для тих хто не має військового досвіду. Наразі можуть мобілізувати тільки з 27 до 60 років, молодші за 27 років військовозобов'язані можуть бути мобілізовані тільки за власним бажанням або якщо вони мають військовий досвід.