"Фількіна грамота": Мазепа в суді емоційно висловився про справу та можливу заставу

Читать на русском
Автор
Ігор Мазепа Новина оновлена 22 січня 2024, 15:32
Ігор Мазепа. Фото Економічна правда

Чи буде вносити заставу

Затриманий Державним бюро розслідувань у справі незаконної приватизації земельних ділянок у Київській області бізнесмен Ігор Мазепа, назвав судовий процес навколо нього "фількіною грамотою".

Про це він сказав в коментарі РБК-Україна. За його словами, ця кримінальна справа триває вже 10 років. На питання, чому зараз на нього завели цю кримінальну справу, Мазепа вважає, що це "свавілля з боку силовиків та спроба тиску на бізнес".

"1969 року, коли проектувалась дамба Київської ГЕС, було погоджено технічну документацію, про яку, за словами прокурора і слідчого, всі забули. З 1991 року, коли Україна здобула незалежність, не одна державна структура не цікавилася тим, чому ці землі перебувають у користуванні водними ресурсами України", — заявив Мазепа.

За його словами, також є десятки рішень судів третіх інстанцій, які визнали ці землі такими, що можна займатися садівництвом.

"Виходить, що всі державні органи, які конфліктували з проектною документацією 1969 року, не помітили цього, а я, коли купував цю землю на вторинному ринку, мав це знати", — сказав він.

Його запитали чи планує він вносити заставу, у разі якщо її призначить суд. Мазепа сказав: "Не варто забігати на перед".

Зазначимо, що пізніше Мазепа на своїй сторінці у Facebook також прокоментував клопотання прокурорів про заставу, за його словами, вона має складати 700 мільйонів гривень.

"Прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 тисяч гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів. З цифрами у них біда: уявляю, які у них були шкільні оцінки з математики", — написав він.

Нагадаємо, що предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні проти нього є "встановлення обставин протиправної передачі у приватну власність для ведення індивідуального садівництва земельних ділянок, на яких розміщені гідротехнічні споруди Київської ГЕС стратегічного значення".

Окрім цього, Мазепа є власником заміського комплексу Shelest та девелопером котеджного містечка Goodlife park. У документах також йдеться, що "замовником заволодіння земельними ділянками" був Мазепа, який "заздалегідь організував довірених йому осіб для виконання злочинних дій у складі злочинної організації".

Його було затримано у четвер, 18 січня, при спробі перетнути кордон. Мазепа прямував до Польщі через пункт пропуску "Шегині".

Раніше "Телеграф" писав, що за інформацією пресслужби компанії Concorde Capital, затримання Ігоря Мазепи пов’язане з його позицією на захист бізнесу в України.