НМТ за один день, обов'язкові предмети та дата: Міносвіти озвучило план

Читать на русском
Автор
НМТ 2024
НМТ 2024. Фото depositphotos.com

НМТ — один великий тест, який містить цього року чотири блоки завдань — з української мови, математики, історії України та предмета на вибір

Міністерство освіти та науки України, цьогоріч Національний мультипредметний тест (НМТ) проводитимуть з 14 травня до 19 липня. Учасники складатимуть іспит із чотирьох предметів, з яких три є обов’язковими (українська мова, математика, історія України) та один — на вибір.

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий. Він каже, що кількість обов’язкових предметів цьогоріч збільшилася через історію України.

"Знати та розуміти історію своєї країни, наші виклики і перемоги — це база в усі часи, а у воєнний час це також і питання національної безпеки. Водночас зробили все, щоб повідомити про обовʼязковість складання історії України як раніше. Тож уже з вересня старшокласники могли почати підготовку", — написав Лісовий.

Який предмет можна обрати на вибір

  • українська література
  • англійська мова
  • іспанська мова
  • німецька мова
  • французька мова
  • біологія
  • географія
  • фізика
  • хімія

Зазначається, що цьогорічний НМТ вступники проходитимуть протягом одного дня у два етапи, кожен з яких триватиме по дві години. На першому етапі учасників тестуватимуть з української мови й математики, на другому — з історії України та вибіркового предмета. Між етапами передбачено перерву 20 хвилин.

Міністр освіти заявив, що розуміє те, що тестування з чотирьох предметів протягом одного дня може бути чималим навантаженням. Однак він наголосив, що таке рішення було прийнято передусім для безпеки випускників.

"Така модель дає можливість вступникові з’явитися в пункті тестування лише один раз. Особливо актуально це для тих, хто змушений їхати для складання НМТ до сусіднього населеного пункту. До того ж більше сесій дорівнює тому, що більша ймовірність потрапити на повітряну тривогу", — написав очільник Міносвіти.

В коментарях під дописом Лісового українці відреагували на нововведення. Думки людей розділились на "за" і "проти".

Окрім цього, український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики предметних тестів основного й додаткового блоків національного мультипредметного тесту 2024 року та схеми нарахування балів за виконання їх завдань. Визначено кількість і форми тестових завдань із кожного предмета та час на їх виконання.

Так, тести з української мови, української літератури, історії України, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань, із математики й фізики – 22 і 20 відповідно, а з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької, французької) – по 32.

НМТ з української літератури
НМТ з історії України
НМТ з математики
НМТ з географії

Усі завдання НМТ відповідатимуть змісту програм ЗНО з навчальних предметів. Зміст завдань з історії України охоплюватиме лише події другої половини XVI – початку ХХІ ст.

Національний мультипредметний тест — це аналог Зовнішнього незалежного оцінювання. Однак є суттєва відмінність у проведенні екзаменів. ЗНО проводили з кожного предмета окремо. НМТ — один великий тест, який містить цього року чотири блоки завдань — з української мови, математики, історії України та предмета на вибір.

Раніше "Телеграф" писав, що у 2024 році планують запустити масштабну реформу вищої освіти. Парламенту запропонували законопроєкт, який передбачає, що студенти зможуть навчатися не лише на контрактній формі навчання або на бюджеті, але й за рахунок державних грантів, пільгових кредитів.