Через систему "Шлях" з України масово втікали військовозобов'зані: розслідування та цифри від УП

Читать на русском
Автор
Виїзд за кордон через систему "Шлях"
Виїзд за кордон через систему "Шлях". Фото Відкриті джерела

Точна кількість чоловіків, що втекли з України після оголошення загальної мобілізації й досі не відома

За два роки повномасштабної війни з РФ до системи "Шлях" внесли кілька тисяч військовозобов’язаних чоловіків, частина з яких так і не повернулася додому. Реєстрацію осіб здійснювала низка громадських організацій та благодійних фондів, серед яких ГО, заснована нардепом від "Слуги народу" та фонд ексзаступника голови Волинської адміністрації.

Про це повідомляє "Українська Правда". У розпорядженні редакції опинився список військовозобов'язаних, які залишили країну у 2023 році, згідно з ним лише з Волинської області через "Шлях" виїхало майже 900 людей.

За словами журналістів, ця інформація дає можливість зрозуміти не лише кількість втікачів, а й хто саме залишив країну. Але найцікавіше — хто ж допоміг виїхати за кордон військовозобов'язаним.

За допомогою ГО "Волинський актив молоді" протягом року до системи "Шлях" потрапило понад тисяча військовозобов'язаних. Одним із її засновників, за даними YouControl, є народний депутат від партії "Слуга Народу" Валерій Стернійчук.

За даними розслідування, саме ця ГО вносила до системи помічників народного депутата і навіть тричі його самого. Також стало відомо, що вікова межа виїхавших чоловіків від 25 до 47 років. Сам Стернійчук у коментарі заявив, що давно − ще до моменту обрання нардепом − не має відношення до цієї організації, чому ці дані не відображені у YouControl, він не знає.

Ще один учасник схеми "подорожей в один кінець" Юрій Гупало заступник голови Волинської обласної державної адміністрації та власник благодійного фонду "Віримо в Україну", який вніс у систему "Шлях" понад 1,5 тисячі осіб. За інформацією розслідування, він організовував втечу чоловіків призовного віку за кордон за $7 тисяч за особу.

Журналісти зазначили, що у них не має можливості перевірити через відповідні бази майже 900 втікачів зі списку, який опинився у розпорядженні редакції. Але це поки що.

Раніше "Телеграф" писав, що у Верховній Раді розповіли чому українцям не слід боятися Трампа.