"Ядерний варіант" покарання: ЄС тисне на Угорщину через Україну, пише Politico

Читать на русском
Автор
1443
ЄС задовго м'яко ставився  до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана
ЄС задовго м'яко ставився до прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Фото Відкриті джерела

Терпець деяких лідерів ЄС вривається

У Брюсселі заявили, що у разі спроби Угорщини перешкодити затвердження передачі Україні на лютневому саміті життєво важливої суму в 50 мільярдів євро, вона буде покарана. Адже, зі слів лідерів ЄС, затримувати пакет допомоги вже майже на третій рік війни з РФ нонсенс.

Про це повідомляє видання "Politico". Воно пише, що ЄС вже багато років м’яко обходився з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, але назріває "ядерний варіант" розв'язання питання.

Під "ядерним варіантом" розуміють вигнання Будапешта з процесу голосування в ЄС.

Якщо голосуванню за надання допомоги Україні буде перешкоджати Угорщина, то члени союзи застосують так звану статтю 7. Це найсерйозніша політична санкція щодо країни-члена, яка передбачає призупинення її права голосу щодо рішень ЄС.

Терпець чиновників Європейського Союзу вривається, тому вони заявили, що країни блоку готові вдатися до дій проти Будапешта. Це стане історичним кроком для лідерів, які покладаються на згуртованість і одностайність.

Водночас за даними видання, деякі країни Центральної та Східної Європи побоюються посилатися на статтю 7, оскільки вважають, що в майбутньому самі можуть зіткнутися з подібною перевіркою з питань верховенства права. Тим паче залишається невизначеною позиція словацького прем’єра Роберта Фіцо, і чи залишиться він лояльним до Орбана.

Раніше "Телеграф" писав, що ЄС погодився використати заморожені активи Росії в інтересах України.