"Це перший випадок в історії...": у МЗС відреагували на рішення суду ООН проти Кремля

Читать на русском
Автор
5042
У Міністерстві прокоментували рішення суду
У Міністерстві прокоментували рішення суду. Фото МЗС України

Рішення суду ООН "не залишає жодних сумнівів у тому, що Російська Федерація зневажає міжнародне право

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на рішення Міжнародного суду ООН щодо позову проти РФ щодо порушення конвенцій про тероризм та расову дискримінацію. Цей випадок став унікальним.

У суді встановили, що країна-агресор порушила обидва міжнародні договори. Відповідну заяву було опубліковано у четвер, 1 лютого, на сайті МЗС України.

"Це перший випадок в історії, коли Міжнародний суд ООН ухвалив остаточне рішення щодо порушень Росією норм міжнародного права", — йдеться у повідомленні.

У заяві наголошується, що справа, ініційована Україною, задокументувала кампанію терористичних актів, яка розпочалася з 2014 року та принесла страждання українському народу. Рішення Міжнародного суду ООН не залишає жодних сумнівів у тому, що Російська Федерація зневажає міжнародне право.

"Контрольовані Росією особи та угруповання атакували українців, обстрілювали цивільні об’єкти, бомбили мирні міста. Йдеться, зокрема, про Волноваха, Маріуполь, Краматорськ, Авдіївку, Харків, Одесу. Крім того, Росія здійснювала кампанію, спрямовану на культурне знищення етнічних груп українців та кримських татар у тимчасово окупованому Криму, починаючи з 2014 року", — повідомляється в заяві.

Також у МЗС додали, що рішення суду ООН "не залишає жодних сумнівів у тому, що Російська Федерація зневажає міжнародне право".

"Україна залишається відданою прагненню домогтися справедливості та відповідальності за всі незаконні дії Росії, включаючи повномасштабне вторгнення, яке Росія розпочала у 2022 році", — підсумували у Міністерстві.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 31 січня Міжнародний суд ООН виніс ухвалу проти Росії. Він визнав, що країна-агресор порушила деякі частини Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму.

Йдеться про справу із 2017 року. ’Україна звинувачує Росію у фінансуванні бойовиків у 2014 році та дискримінацію багатоетнічної громади Криму після окупації. Країна також прагне, щоб суд зобов’язав Росію виплатити репарації за напади та злочини на сході країни, включаючи збиття рейсу МН17 авіакомпанії Malaysia Airlines, яке відбулося у 2014 році.