Не побачив своєї тіні: бабак Тимко зробив прогноз, коли в Україну прийде весна

Читать на русском
Автор
1558
Сурок Тимко знову пророкував весну. Ілюстрація
Сурок Тимко знову пророкував весну. Ілюстрація. Фото ХНУ імені Каразіна

Щороку в Україні святкують День бабака 2 лютого

Сурок Тимко III у Харківській області традиційно 2 лютого "спрогнозував", коли в Україні чекатиме весну. Згідно з його "пророкуваннями", вона настане через шість тижнів.

Такий прогноз бабак дав на біостанції у селі Гайдари на Харківщині. Під час пробудження Тимко не побачив своєї тіні. Про це пише "Суспільне".

"Тимко каже, що достатньо з нас уже нестабільної весни. Що весна може бути тільки українською, тож чекаємо через 6 тижнів на нашу українську теплу весну", — "перевела" передбачення дочка померлого зберігача традиції Дня бабака та начальника біостанції Віктора Токарського Надія Токарська.

Зазначимо, що у Вишгороді Київської області цієї зими раніше прокинувся бабак Вікентій. Співробітники зоопарку кажуть, що тварина може прийти до тями раніше, якщо температура перевищує нуль градусів і підвищується. Але якщо похолодає, баба може повернутися в сплячку.

До речі, за дев’ять років Вікентія до Дня бабака будили лише один раз. Співробітники "12 місяців" проти того, щоб спеціально будити тварину. Вони кажуть, що бабаки виходять зі сплячки до середини березня.

День бабака — що це і як роблять прогнози на весну

Щороку в Україні 2 лютого відзначають День бабака. Люди спостерігають за бабаків, що виповзають зі своєї нори й за поведінкою визначають близькість настання весни.

День бабака на біостанції в Гайдарах під Зміїв відкрив у 2004 році харківські вчені на чолі з професором Віктором Токарським. За цей період "прогнози" весною робили три бабаки.

За словами завідувача біологічної університетської лабораторії "Східні степи" Володимира Грубника, 70-80% прогнозів Тимка здійснюються.

До слова, з першого дня повномасштабного російського вторгнення село Нестерівка, де мешкає бабак-віщун Тимко III та ще близько 30 бабаків, опинилося під окупацією. У вересні село звільнили.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, які головні традиції є на День бабака і де це свято має найбільшу популярність у світі.