На мобілізацію пів мільйона осіб підуть величезні кошти: нардепка Підласа назвала суми

Читать на русском
Автор
1368
Роксолана Підласа розповіла про бюджет на мобілізацію
Роксолана Підласа розповіла про бюджет на мобілізацію. Фото Колаж "Телеграф"

Йдеться про шалені кошти

В Україні підрахували, у скільки обійдеться додаткова мобілізація українському бюджету. Сума сягнула близько 720 млрд грн, що дорівнює 22,5% усіх видатків.

Про це сказала голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа у новому випуску подкасту "Що з економікою?" Вона вважає, щоб мобілізувати від 400 до 500 тисяч осіб, лише на навчання, виплати та одяг потрібно 322 млрд грн. Ще 400 млрд грн треба на закупівлю та модернізацію військової техніки.

"720 млрд грн додаткової потреби на рік — колосальна сума. Це близько 22,5% усіх наших видатків у 2024 році, і 41% видатків на оборону. Кошти міжнародних партнерів на потреби армії витрачати не можна. Тож йдеться лише про внутрішні ресурси. Збільшити їх на 40% за кілька місяців – дуже нетривіальна задача", 一 каже Роксолана Підласа.

До слова, нещодавно нардепка Підласа пропонувала ввести мито на "розкіш" та податок для людей, які заробляють від 20 тис. грн на місяць. Мережу обурили її слова.

Підласа запропонувала збільшити військовий збір до 3% замість 1,5%.

"Якщо ви заробляєте від 20 тис. гривень, наприклад, то ви могли б сплачувати військовий збір не 1,5%, а 3-5%. Це допомогло б утримувати нашу армію і це було б справедливо", — каже Підласа.

Раніше "Телеграф" писав, що в доопрацьованій версії про новий закон щодо мобілізації з'явилися положення про використання електронного кабінету військовозобов'язаних для ведення обліку ТЦК та розповіли, як він працюватиме.