Після стеження за Bihus.Info відкрито ще одну справу: названо статтю КК

Читать на русском
Автор
Це вже друга кримінальна справа
Це вже друга кримінальна справа. Фото Колаж

Розслідування триває

В Україні розпочато ще одне кримінальне провадження зі стеження за командою Bihus.Info. Воно стосується факту перешкоджання виконанню професійних обов’язків.

Як пише РБК-Україна з посиланням на Офіс генпрокурора, справу розпочато за ч. 3 ст. 171 ККУ — вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків, вчинений посадовцем з використанням свого службового становища. У ході досудового розслідування встановлено факти, що свідчать про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Незаконне збирання інформації про журналістів редакції Bihus.Info проводилося на території етнографічного комплексу. Отримані дані могли використовуватися подальшого на них. У зв’язку з чим ЄРДР внесено відомості та розпочато досудове розслідування за фактами порушення недоторканності приватного життя та використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

В Офісі генпрокурора також нагадали, що вже здійснюють процесуальне керівництво з кримінального провадження щодо журналістів Bihus.Info. Воно ведеться за фактами порушення недоторканності приватного життя та використання спеціальних технічних засобів одержання інформації (ст. 182, ст. 359 КК України).

Нагадаємо, раніше мережею поширилося відео, де члени команди Bihus.Info під час корпоративу в одному із заміських комплексів Києва нібито вживають наркотичні речовини. Засновник проєкту Денис Бігус відреагував на ролик і повідомив, що на відео не журналісти, а оператори та додав, що працівників, які вживали заборонені речовини, звільнено.

Він також заявив про незаконне спостереження та прослуховування, за його даними, за командою Bihus.Info стежили протягом кількох місяців. Незабаром СБУ повідомила, що вже розслідує обставини незаконного прослуховування та відеозйомки журналістів. Президент України Володимир Зеленський звільнив начальника Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка. У СБУ пояснили це "оптимізацією".

Згодом журналісти оприлюднили власне розслідування, де встановили причетних до їхнього прослуховування та оприлюднення відповідних відео в мережі. Вони заявили, що стеження за командою організував та здійснив Департамент захисту національної державності СБУ.

Як раніше повідомляв "Телеграф", глава СБУ Василь Малюк заявив, що дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності є "неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень". Зокрема йдеться про звільнення керівника ДЗПС СБУ.