Ексрадник ОП "наварив" десятки мільйонів: в Україні гучне затримання

Читать на русском
Автор
3640
Артем Шило Новина оновлена 02 квітня 2024, 12:28
Артем Шило. Фото Колаж "Телеграфу"

Відомо про суму у 94,8 млн грн

У вівторок, 2 квітня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викрили в АТ "Укрзалізниця" організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента України. Діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Про це повідомляє САП. Прокуратура не називає імені нардепа, але, за даними "Економічної правди" та журналіста Олега Новікова, мова ведеться про ексспівробітника СБУ Артема Шило.

За даними слідства, саме він очолював цю організовану групу, яка була створена у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця". Схема "відмивання грошей" полягала у тому, що впродовж червня – грудня 2022 року керівник ОГ забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів.

Фото з затримання
Фото з затримання
Фото з затримання
Фото з затримання

"Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами використано лист "Щодо загроз державній безпеці"", — пише САП.

При цьому "компанія постачальник", яка виграла тендер мала зв'язки з РФ і керівник ОГ умисно проігнорував це. Також відомо, що "переможницю" контролювала особа з білоруським громадянством.

Поставки відбувалися через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку, яка закупала трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродала УЗ. Ціна була штучно збільшена майже вдвічі.

"Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 років "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд", — пише САП.

За даними слідства, затримано лідера групи, яким за словами ЗМІ є Артем Шило, та двох учасників. Наразі відомо, що НАБУ і САП через суд наклали арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.

Що відомо про Артема Шила

З 2012 року він працював у СБУ, а з 2016 року — у департаменті протидії кіберзлочинам. У 2021 році Шило звільнився зі служби. І з цього року, за даними медіа, став позаштатним радником в Офісі Президента. На цій посаді він був один рік.

Після того, як СБУ очолив Василь Малюк, влітку 2022 року він одразу повернувся на службу. Але вже з 14 березня 2024 року стало відомо, що Шило більше не начальник Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. За даними джерел в керівництві Служби безпеки, ініціатором відставки Артема Шило був особисто президент Володимир Зеленський.

Однією з імовірних причин відставки Шила називали необґрунтоване збільшення справ, які СБУ розслідує проти бізнесу — про це писав Forbes посилаючись на джерела серед правоохоронців.

Раніше "Телеграф" писав, що стало відомо, коли Шуфрича та Дубінського можуть позбавити депутатства.