Бізнес заплатить за зруйновану енергосистему України - підвищено тарифи на електроенергію для підприємств

Читать на русском
Автор
Pixabay Новина оновлена 21 травня 2024, 08:08

Чи вистачить цього кроку і що буде далі? "Телеграф" дізнався у експертів і власне бізнесу

Сьогодні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла нові граничні тарифи на електроенергію для бізнесу. Вони діятимуть з 1 червня. Це дозволить збільшити імпорт електроенергії і збалансувати систему, але здорожчає ресурс для бізнесу.

Експерт ринку енергетики Геннадій Рябцев у коментарі "Телеграфу" зазначив, що ситуація була прогнозованою, і бізнес про це знав заздалегідь.

– Це очікуване рішення, воно відображає поточний стан української енергетики. Але ці витрати не дозволять повністю компенсувати витрати на відновлення генерації електроенергії. Публічно було оголошено цифру — нашій енергетиці нанесено збитків на понад мільярд доларів (близько 40 млрд грн). Кабінет міністрів виділив на відновлення енергопостачання 7 мільярдів гривень. Інші кошти потрібно десь брати. У нас вибили всю теплову генерацію, — говорить експерт.

Нагадаємо, що причиною колапсу енергосистеми України стало виведення з ладу цілого ряду потужних теплових електростанцій: Бурштинської, Добротвірської, Ладижинської, Трипільської, Зміївської, Харківської, Одеської, Дніпровської, Криворізької.

За словами Геннадія Рябцева, підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу і навіть на додаток підвищення вартості кіловат-години для побутових споживачів допоможе скомпенсувати третину завданих збитків. Тобто сподіватися, що ми зможемо відновити втрачені 8 ГВт потужності, про які говорив міністр енергетики Герман Галущенко на зустрічі з єврокомісаркою з питань енергетики Кадрі Сімпсон на початку травня, не варто.

На думку Геннадія Рябцева, ми можемо відновити 2 ГВт електрогенерації з втрачених 8 ГВт.

– Але зрозуміло, що цього недостатньо, щоб уникнути відключень електроенергії, — підсумовує експерт.

На прохання "Телеграфу" дати оцінку впливу даного рішення на бізнес, він підкреслив, що всі рішення НКРЕКП ухвалює після публічних консультацій. Всі, хто був не згодний і мав інші рішення, міг прийти і надати відповідні розрахунки.

Засновник мережі кав'ярень grky espresso bar Олег Асташев у коментарі "Телеграфу" зазначив, що бізнес, швидше за все, реагуватиме однозначно: підняттям цін. Все, як і зі здорожчанням бензину.

"Електроенергія — це, в першу чергу, енергоресурс. Здорожчення енергоресурсу збільшує собівартість товарів та послуг. Що, своєю чергою, підіймає вартість продуктів і послуг для кінцевого споживача", — резюмує підприємець.

Нові тарифи для бізнесу

На ринку на добу вперед та внутрішньодобовому ринку:

  • максимальні ціни у слоті з 00:00 до 7:00 та з 11:00 до 17:00 були встановлені на рівні 5600 гривень/МВт-год. Раніше у слоті з 00:00 до 7:00 вони становили 3000 грн.;
  • у слоті з 7:00 до 11:00 та з 23:00 по 24:00 піднялися до 6900 грн/МВт-год з 5600 грн/МВт-год та 3000 грн/МВт-год відповідно;
  • з 17:00 до 23:00 ціни встановлені на рівні 9000 гривень, а раніше були на рівні 7500 гривень;
  • мінімальна гранична ціна склала 10 гривень/МВт-год

Зміни торкнулися також балансуючого ринку:

  • у слоті з 00:00 до 7:00 максимальні ціни становитимуть 6600 гривень/МВт-год, а до цього були на рівні 4000 гривень/МВт-год;
  • з 07:00 до 17:00 ціна не зміниться та становитиме 8250 грн/МВт-год, також до цього показника зросте вартість електрики у проміжку з 23:00 до 00:00;
  • з 17:00 до 23:00, ціни зростуть до 10 000 гривень;
  • мінімальну граничну ціну встановлено на рівні 0,01 грн/МВт-год.