"Закладка", "вітчим", "безготівковий": лише одиниці правильно поставлять наголос у цих словах

Читать на русском
Автор
1361
vseosvita.ua

Ці правила слід запам’ятати

Багато хто зараз переходить на українську мову, проте часто робить помилки. При цьому виникають питання, де правильно ставити наголос в тих чи інших словах.

Наприклад, багато хто не знає, де правильно ставити наголос в словах "закладка", "вітчим", "безготівковий" "Телеграф" розповідає, як правильно говорити ці слова українською мовою.

На порталі "Мова — ДНК нації" зазначають, що в слові "закладка" наголос залежить від значення слова. У значенні предмета, смужки паперу, тасьми, що закладається в книгу, зошити для позначення потрібного тексту, наголос ставиться на перший склад: "зАкладка". Якщо ж мається на увазі дія, то наголос ставиться на другий склад: "заклАдка".

Слово "вітчим" означає нерідний батько. Наголос у слові ставиться на другий склад: "вітчІм".

Слово "безготівковий" означає розрахунок, який провадиться без використання грошових купюр. Наголос у слові ставиться на передостанній склад: "безготівкОвий".

Це не єдині слова, де багато хто помиляється при їх вимові. Наприклад, "Телеграф" вже писав, що як правильно говорити — "начИнка" або "нАчинка". Також ми розповідали, як правильно вимовляти, "латтЕ" або "лАтте"