Досить говорити "велике дякую": як правильно висловити подяку українською

Читать на русском
Автор
99820
Українська дівчина Новина оновлена 06 серпня 2024, 10:34
Українська дівчина. Фото Depositphotos

В українській мові є маса синонімів

При переході на українську мову люди іноді припускаються помилок. Ми вже розповідали, як правильно вибачатися українською, тепер поговоримо про подяку.

Часто в українській мові "проскакує" вираз "велике дякую". Проте насправді він неправильний, зазначає відомий український вчитель та мовознавець Олександр Авраменко у своєму експрес-уроці. Він розповідає, як правильно висловлювати подяку.

Мовник розповідає, що словосполучення "велике дякую" використовувати не можна.

"Часто натрапляю у соцмережах на етикетну форму "велике дякую". Цей вислів помилковий з погляду граматики. Ви запитаєте, чому? А ось чому. Дякувати – це дієслово, що означає дію. Наприклад, що робити – ходити, спати, дякувати. З дієсловами прикметники не поєднуються. Ви ж не скажете "швидке ходити", "міцне спати" або "велике дякувати". Виходить набір слів", — зазначає Авраменко.

Він пояснив, що прикметники поєднуються з іменниками. Наприклад, "швидка хода", "міцний сон", "велика вдячність". Тому правильно використовувати не "велике дякую", а "дуже дякую", "щиро дякую" або "дуже вдячний".

Раніше "Телеграф" писав, як правильно погодитися українською мовою. Також ми розповідали, як правильно вітатися українською мовою.