Пройшли ВЛК, а висновок не видають: юрист пояснив, що робити в такому випадку

Читать на русском
Автор
676
Медогляд для військовозобов'язаних
Медогляд для військовозобов'язаних. Фото Колаж "Телеграфу"

Зараз не існує статус "обмежено придатний"

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", які впливають на порядок проходження військово-лікарської комісії та оформлення її постанов. Відтепер постанови районних і міських територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в особливий період оформлюються довідкою ВЛК у трьох примірниках.

Усі військовозобов'язані, які раніше були визнані "обмежено придатними" до служби, зобов'язані повторно пройти перевірку ВЛК протягом дев'яти місяців, тобто до 4 лютого 2025 року. Про це повідомив Юрій Айвазян на порталі "Юристи.UA".

Під час дії воєнного стану багато військовозобов'язаних і військовослужбовців проходять ВЛК для визначення придатності до служби. Військові лікарі можуть встановити такі висновки:

  • придатний до військової служби;
  • придатний до служби в військових частинах забезпечення, навчальних закладах, медичних та логістичних підрозділах;
  • непридатний до військової служби з виключенням з обліку;
  • тимчасово непридатний до військової служби з необхідністю переогляду.

Висновки комісії ґрунтуються на критеріях, визначених Наказом Міністерства оборони України №402.

Якщо військовозобов'язаного або військовослужбовця не ознайомлюють із результатами огляду, це вважається протиправною бездіяльністю, яка підлягає оскарженню. У таких випадках, за словами Айвазяна, процес оскарження може зайняти певний час.

"На практиці може тривати немало часу", — зазначає Айвазян.

Що робити, якщо не надано висновок ВЛК

Якщо висновок ВЛК не був наданий, необхідно звернутися з рапортом до командира військової частини або подати заяву до начальника районного ТЦК для отримання копії висновку. Також можна направити адвокатський запит, оскільки за його ігнорування передбачена юридична відповідальність.

У разі відсутності відповіді на звернення або запит, бездіяльність можна оскаржити, подавши скаргу до вищого органу або звернувшись із позовною заявою до адміністративного суду.

Раніше "Телеграф" писав, що загрожує чоловікам, які не оновили дані влітку або проігнорували повістку. За невиконання обов'язку загрожує не тільки штраф.