Відмовився від ядерної зброї і скасував смертну кару: яким був Леонід Кучма в дитинстві та молодості

Читать на русском
Автор
Леонід Кучма двічі був президентом України
Леонід Кучма двічі був президентом України. Фото колаж "Телеграфу", Getty Images

Другому президенту України зараз 86 років

Леонід Кучма — другий президент України та експрем’єр міністр України. Він значуща постать в українському політикумі і відіграв важливу роль у становленні нашої держави, але ніколи не афішував особисте життя, як і Леонід Кравчук.Однак мало хто знає, як виглядав експрезидент у молодості.

"Телеграф" вирішив пригадати, якою була діяльність Леоніда Кучми, як він виглядав і яким був у молодості.

Леонід Кучма — що відомо

Народився майбутній президент України 9 серпня 1938 року в селі Чайкине на Чернігівщині. Молоді роки Кучми пройшли в умовах післявоєнної відбудови СРСР. У 1960 році він закінчив Дніпропетровський державний університет за спеціальністю "інженер-механік у галузі ракетної техніки"​.

Фото: universemagazine.com

Після цього Леонід Кучма почав працювати на "Південмаші" — одному з найбільших підприємств ракетно-космічної галузі СРСР, де згодом став генеральним директором. Він займався випробуваннями ракетних комплексів на космодромі Байконур і збудував свою кар'єру як технократ.

Фото: sensatsiya
Леонід Кучма забирає доньку з пологового. Фото: з особистого архіву Федора Аврахова
Фото: stuki-druki.com

Політична діяльність

У політику Леонід Кучма прийшов у 1990 році, коли став депутатом УРСР XII скликання. Пізніше став депутатом Верховної Ради першого скликання. Від жовтня 1992 року став прем’єр-міністром України, але у 1993 пішов у відставку. Також був членом РНБО. У березні 1994 року повернувся на посаду народного депутата, а вже в липні обраний на посаду Президента України. Цю посаду він обіймав по 2005 рік.

Фото: stuki-druki.com

У 1994 році Леонід Кучма підписав "Будапештський меморандум", який передбачав відмову від ядерної зброї в обмін на гарантії суверенітету з боку США, Великобританії та Росії. У 2000 році президент підписав закон про скасування смертної кари в Україні.

Фото: resource.history.org.ua

Касетний скандал

У вересні 2000 року зник журналіст Георгій Гонгадзе, засновник інтернет-видання "Українська правда". Його тіло було знайдене в лісі поблизу Києва через кілька місяців. В листопаді 2000 року колишній майор державної охорони Микола Мельниченко оприлюднив аудіозаписи, зроблені в кабінеті президента Кучми, на яких нібито Кучма давав вказівки щодо усунення Гонгадзе. Це спричинило початок акції "Україна без Кучми" і стало однією з причин "Помаранчевої революції".

Леонід Кучма

Леонід Кучма завжди заперечував свою причетність до вбивства Гонгадзе. Він також стверджував, що записи були сфабриковані. Після довгих років розслідувань, відповідальних за злочин було частково встановлено. У 2011 році визнали винним генерала міліції Олексія Пукача і засудили до довічного ув’язнення. Суд не довів причетність Кучми до вбивства Гонгадзе.

Раніше "Телеграф" розповідав, як виглядала Олена Зеленська до того, як стала першою леді. Ми зібрали для вас архівні фото.