В Україні хочуть спростити оформлення пенсії для деяких українців: про кого мовиться

Читать на русском
Автор
1302
Гривня
Гривня. Фото Depositphotos

Це планується зробити через те, що деякі особи не можуть фізично або онлайн подати весь список офіційних папірців

Як і всі інші особи військові в Україні мають право на пенсії. Депутати пропонують полегшити механізм призначення (перерахунок) виплат для бійців, які були призвані на військову службу і беруть участь у заходах із забезпечення національної безпеки й оборони.

Як мовиться у законопроєкті "Про внесення зміни до розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо звернення за призначенням (перерахунком) та виплатою пенсії осіб, призваних (прийнятих) на військову службу", бійці, які проходять військову службу, фізично не можуть подати документи на оформлення, тому у них буде можливість подання заяви за допомогою іншого офіційного папірця.

Раніше, як нагадують автори законопроєкту, для призначення (перерахунку) пенсії відповідну заяву та інші документи слід подавати до органу ПФУ особисто або через законного представника. Окрім того, заяву зі сканованими копіями документів також можна надіслати через вебпортал електронних послуг ПФУ або через "Дію" з використанням електронного підпису.

Однак під час військових дій особа, яка була мобілізована або прийнята за контрактом, не може так оформити пенсію.

Тому, депутати пропонують надати право бійцям у період дії воєнного стану подавати заяву для призначення (перерахунку) пенсії у разі посвідчення підпису особи командиром (начальником) військової частини та скріплення печаткою військової частини.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що пенсію можуть отримувати чоловік або дружина.