Повертати курс долара на вуличні табло поки не планують: НБУ дав пояснення (документ)

Читать на русском
Автор
777
Курс валют
Курс валют. Фото Відкриті джерела

Через 1,5 роки після заборони Нацбанк пояснив, що буде далі

Влітку 2022 року Національний банк України зобов’язав обмінні пункти небанківських фінустанов та поштові відділення, які ведуть торгівлю готівкою, припинити розміщувати інформацію на зовнішніх носіях. Це пояснювали спекуляціями та бажанням штучно підняти обмінний курс.

"Телеграф" поцікавився у регулятора, як вони оцінюють цю ідею через півтора роки з моменту її запровадження, її результати і чи не планують скасувати рішення. У відповіді на інформаційний запит видання у Нацбанку України надали чіткі пояснення.

Так, своє рішення про заборону курсів валют на табло постановою №165 від 29 липня 2022 року в НБУ пояснили війною, що триває, ризиками підвищеного попиту на валюту і несумлінними діями деяких учасників ринку. При цьому обов’язковим розміщення інформації про курси валют для фінансових установ, які займаються їхньою торгівлею, є подібне інформування в касах та структурних підрозділах. Причому навіть не на табло, а як копії наказу/розпорядження про встановлення курсу.

Відповідь НБУ

При цьому в нацрегуляторі зізналися, що їм складно оцінити ефективність дії такої заборони, і йдеться швидше про комплекс дій, спрямованих на стабілізацію гривні, які дали необхідний результат. Серед них — зростання привабливості гривневих активів, зростання попиту на гривню, зростання гривневих депозитів та інші, заборона на розміщення курсів долара на інформаційних табло також входять до цього переліку.

"Варто зазначити, що заходи НБУ сприяли відчутному зменшенню психологічного впливу фактора на готівковому валютному ринку, про що свідчить зниження коливань на ньому. Враховуючи, що відсутність табло може запобігати агресивному підштовхуванню населення до купівлі іноземної валюти (у тому числі при незначному зростанні курсу), це рішення могло значною мірою сприяти зменшенню впливу психологічного чинника", — наголошується у відповіді НБУ.

Заборона допомогла, вважають у НБУ

Оскільки своє рішення в Національному банку вважають досить ефективним, планів щодо його скасування поки немає, тим більше, що дія постанови №165 зберігатиметься на весь час воєнного стану та 90 діб після його закінчення. Втім, НБУ може змінити терміни та скасувати дію документа. Але поки що такої необхідності чи пропозиції від покупців готівкової валюти в Україні не надходило.

Тим часом, українцям прогнозують зниження курсу долара найближчим часом.