Перевірте свої записи: через які помилки у трудовій книжці можна втратити частину пенсії

Читать на русском
Автор
Гривня
Гривня. Фото Відкриті джерела

Відомості про кількість стажу можна дізнатись у ПФУ чи підприємстві

Під час оформлення пенсії треба надати певний список документів і трудова книжка являється головним офіційним папірцем. Якщо в ній є помилки або виправлення, то пенсіонер втратить свої виплати.

У трудовій книжці має бути вказано ПІБ, назва підприємства, підпис фото, хто оформляв трудову книжку та печатку підприємства. Про це мовиться в виданні "На Пенсії".

Якщо вищезазначених даних немає або вони вказані з помилками чи виправленнями, то документ визнають недійсним.

Особі буде нараховуватись стаж за допомогою двох записів — про прийняття на роботу і звільнення, які мають містити в собі таку інформацію:

  • дату прийняття або звільнення;
  • назву посади;
  • назву підприємства;
  • номер і дата наказу про прийняття або звільнення;
  • підпис і прізвище керівника;
  • печатка підприємства.

Тому якщо будь-чого з цієї інформації не буде або є друкарська помилка, то кількість стажу можуть не зарахувати.

Як можна виправити помилку в трудовій книжці

Самостійно виправляти помилки або робити приписки у трудовій книжці заборонено. Якщо це все ж таки зробити, то це може стати наслідком не зарахування загального страхового стажу.

"Помилки в трудовій книжці виправляються тільки за допомогою окремого запису. Зробити це може тільки роботодавець, який таку Якщо йдеться про ФОП, у якого немає відділу кадрів, то він має виправити помилку виключно власноруч. Запис про виправлення помилки має містити фразу Доданій інформації вірити, підтверджену за допомогою печатки та підпису уповноваженої особи", — пояснюють на сайті.

Де особі знайти дані про свій стаж

Дані про трудовий стаж до 2004 року можна дізнатись лише в архівах підприємства.

Якщо стаж почався зараховуватись з 1 січня 2004 року, то відомості про кількість років зберігається у ПФУ та підтверджуються даними про сплату страхових внесків.

А от вже з 2021 в Україні ввели електронні трудові книжки. Роботодавці можуть заздалегідь надіслати у Пенсійний фонд скан-копії документів своїх співробітників, щоб зберегти дані про стаж за весь період трудової діяльності, зокрема до 2004 року.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у березні виплати для більшості пенсіонерів виростуть, однак 3 категорії осіб залишаться без надбавки.