Зміни будуть частими: яким буде курс долара в Україні наступного тижня, банкір дав прогноз

Читать на русском
Автор
Pixabay

Регулятор не відмовиться від власної стратегії "керованої гнучкості"

Курс валют в Україні минулого тижня був мінливий і таким, судячи з усього, залишиться і наступного тижня. Але значних коливань чекати не варто.

Таку думку висловив начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий у коментарі "РБК-Україна". Він вважає, що домінування міжбанку при курсоутворенні на готівковому ринку збережеться найближчими днями.

"Іншими словами регулятор не відмовиться від власної та досить ефективної стратегії "керованої гнучкості" на міжбанку, яку варто розцінювати як важливий етап лібералізації ринку", — сказав він.

За його словами, активність НБУ (зокрема, обсяги валютних інтервенцій) залежатиме насамперед від поточного рівня попиту, але за всіма ознаками суттєвого розриву між попитом і пропозицією не станеться. Водночас цілком можливо, що скоротиться тиск експортерів на міжбанк, що призведе до скорочення попиту на валюту.

"Відтак загальна картина ринку буде очікуваною і подібною до кількох попередніх тижнів", — додав Лєсовий.

У зв’язку з цим експерт прогнозує, що курс долара може зростати чи знижуватися кілька днів поспіль, однак після таких змін варто очікувати зворотній курсовий рух, що є природним в умовах вільного курсоутворення на міжбанку під наглядом регулятора.

"Коридор валютних коливань на міжбанку очікується на рівні 37,75-38,75 грн/долар та 40-42 грн/євро. Готівкові курси формуватимуться на основі курсів безготівкового ринку з додаванням 0,6 грн в банках і до 1 грн і дещо більше в обмінних пунктах. Коридор валютних змін на готівковому ринку перебуватиме в межах 37,8-39 грн/долар та 41-43 грн/євро", — йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як поводитиметься курс долара в Україні, якщо Конгрес США схвалить надання фінансової допомоги.