Їжа дорожчає: чого очікувати від цін на продукти в Україні

Читать на русском
Автор
3976
Відвідувачам супермаркетів є, що порахувати
Відвідувачам супермаркетів є, що порахувати

Ціни в магазинах продовжують зростати. Коли вони зупиняться?

Продукти дорожчають. З початку нового року найбільші проблеми з овочами. Врожай вже гниє через нестачу сховищ, а ціни на якісну продукцію пішли вгору. Під кінець сезону навіть картоплю доведеться імпортувати. Попри те, що зібрали рекордні 18 млн тонн. Ажіотаж дозволяє торговцям гратися з цінами, на ту ж картоплю вони вже подвоїлися.

"Чи не щомісяця будуть дорожчати хліб, м`ясо, молоко", — каже голова Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Та є й продукти, ціни на які зовсім не виростуть, можуть навіть знизитися.

"Бізнес Телеграф" дізнався, якою буде ціна продуктів у 2024 році.

Вітамінна паніка

Як тільки вдарили морози, в Україні злетіли ціни на овочі. Найбільше подорожчала картопля. За два тижні 2024 року на великому гуртовому ринку "Шувар" у Львові ціни на картоплю підскочили з 14 до 18 гривень за кілограм. На ринку "Столичний" картоплею торгують по 16-19 гривень, в "Сільпо" — по 25,9 гривень, в "АТБ" звичайна картопля коштує 22,89 гривень за кіло, а відбірна й мита у сітці — 28,95 гривень.

А ще у листопаді минулого року картоплю можна було знайти й по 10 гривень. Що сталося? "Дивлюся на ціни й дивуюся. Пару місяців тому картопля вдвічі дешевша була. Урожай зібрали рекордний — 18 млн тонн, споживаємо лише 6 млн тонн на рік. То чому ціни злетіли з гальм?", — дивується голова Міжнародної асоціації гречки й експерт агроринку Сергій Громовий. В EastFruit (проект FAO, продовольчої організації ООН) пояснюють подорожчання картоплі різким скороченням пропозиції "від фермера".

У господарствах — великі проблеми зі сховищами. Частково вони пошкоджені через ворожі атаки, плюс багато старих енерго неефективних приміщень, опалювати які за новими тарифами на газ і електрику зараз невигідно.

Тому більшість аграріїв спробували "скинути" врожай картоплі ще з осені, щоб не закладати великі об`’єми на зберігання. Товар скупили посередники, тепер вони диктують ціни.

Крім того, врожай картоплі цього року, хоч і великий (18 млн тонн), та не дуже якісний. Збирали у дощі, економили на сушінні, та й посадковий матеріал у 2023 році використовували не найкращий. Тому картопля псується, й продукції товарного виду не так багато. В EastFruit також не виключають спекулятивну складову: вже роздмухують тему, що навесні якісна українська картопля буде в дефіциті, тож продавці можуть спробувати ще більше накрутити цінники.

Імпорт, до речі, вже пішов. Найбільше картоплі везуть з Польщі.

Навесні, під кінець сезону реалізації "старої" картоплі, її вартість може сягнути рекордних 35 гривень за кілограм. Так вважає керівник сільськогосподарського підприємства "Десна" (Чернігівська область) Микола Пономаренко.

"З гектара збирають 20 тонн картоплі, а, наприклад, гречки, лише тонну. А ціна на гречку й картоплю зараз майже однакова. Як таке може бути? Чистої води спекуляція, рентабельність по картоплі просто зашкалює, навіть з урахуванням можливих втрат урожаю та дорогого зберігання. Бо інвестиція в гектар картоплі — до 3 000 доларів, а підняти можна 13-15 000", — каже Громовий.

Дорожчає не тільки картопля. За даними EastFruit, з початку цього тижня фермери почали підвищувати ціни на буряк. Продукт вже подорожчав на 33% — до 12-16 гривень за кілограм. Деякі виробники, побачивши, що ціни ростуть, вирішили притримати буряк. "Планують почати реалізацію не раніше лютого", — зазначили в EastFruit.

Причини цінового ажіотажу практично ті ж, що й по картоплі. "Більшість українських господарств не мають обладнаних овочесховищ, а запаси у необладнаних вже значно "стомлені", — кажуть у EastFruit. До того ж, врожай буряка, на відміну від тієї ж картоплі, цього року не надто вдався, а попит на нього високий. Тому цінники на буряки вже на 74% вищі, ніж на аналогічний період минулого року, І можуть ще підвищитися на 10-20%.

Цікава ситуація з цибулею. Більшість галузевих експертів вважала що саме цибуля мала стати лідером з подорожчання в овочевій групі (через проблеми з урожаєм внаслідок втрати найбільших угідь з вирощування цієї культури в Херсонській і Запорізькій областях), хоча й зростає в ціні, та не дуже стрімко. Але якщо 22 грудня кілограм цибулі на гурті коштував 11 гривень, то 12 січня — 12-14 гривень. Продавцям не вдається накрутити цінники через значну пропозицію цибулі (непоганий урожай зібрали нові виробники, що раніше цієї культурою не займалися, але вирішили спробувати в надії підзаробити) та імпорт з Польщі.

Приблизна врожайність овочів, яблук та каротоплі в Україні
Приблизна врожайність овочів, яблук та каротоплі в Україні

Капуста взагалі дешевшає. Зараз капусту продають по 6-10 гривень за кілограм в гурті. Але розпродаж може виявитися коротким. Обвал цін експерти може бути пов’язан з різким збільшенням пропозиції від виробників. Фермери почали масово "скидати" капусту, яка псується у сховищах. Тому намагаються продати якомога швидше. Та як тільки якісні партії капусти опиняться в руках посередників, що мають вихід на торгові мережі, цінники перестануть падати, а згодом можливе і зростання. Схожа ситуація і з морквою.

Тому вже з березня дешевих овочів в Україні не залишиться.

Яблука поїхали в Польщу

А от яблука по старих цінах вже закінчилися. З початку січня виробники почали підвищувати ціни на яблука. За останній тиждень вони підскочили на третину — до 14-22 гривень на гурті.

Це вже помітно на полицях магазинів. У "Сільпо" яблука сорту "Фуджі" пропонують по 25 гривень, "Ред Чіф" — по 29 гривень, "Хані Крісл" — по 30 гривень. В "АТБ" "Реф Чіф" продають по 27,95 гривень, але мінімальні цінники на яблука стартують від 17,95. Та не в усіх магазинах хороший вибір і якість яблук.

Окрім традиційної для усього плодоовочевого сегменту проблеми зі зберіганням, причиною подорожчання яблук стало різке зростання попиту. Українські яблука зараз охоче скуповують експортери, й вивозять у Європу, де цей продукт дорожчий через зниження врожаю.

Польські садівники ще з осені скаржилися, що українські постачальники перебивають їм бізнес, бо завозять більш дешеві яблука. А європейські переробники їх залюбки беруть, бо на світовому ринку зростає попит на яблучний концентрат. Тому очікувати на дешеві яблука українцям не варто, як мінімум, до нового врожаю. Навпаки, вони можуть ще подорожчати на 20-30%, до того ж не виключені проблеми з асортиментом.

Тобто, в цілому ситуація по овочевому кошику й фрукту №1 в раціоні українців — яблуку — не надто втішна. Багато позицій вже дорожчає, деякі будуть зростати в ціні найближчим часом. А що з рештою продуктів?

Тварини і мʼясо

Точно будуть дорожчати м`ясо і молоко. "Головна причина — зменшення частки на цих ринках приватних домогосподарств. Традиційно вона була високою — до 30%. І це дозволяло стримувати ціни, бо з бабусею на базарі завжди можна домовитися, та й сидіти довго зі шматом сала ніхто не хоче. Зараз українці масово відмовляються від утримання домашньої худоби. Через мобілізацію чоловіків у селах поменшало. Доходить до того, що свиню нікому заколоти. Якийсь час селяни масово вирізали скот, і ціни на свинину й яловичину навіть впали. Але молодняка приватники вже не заводили. Тому пропозиція на ринку зменшиться, а ціни будуть зростати", — каже Пендзин.

По свинині це поки не помітно. Як зазначила аналітик Асоціації "Свинарі України" Олександра Бондарська, поки що ніякого подорожчання не спостерігається. Навпаки, у грудні очікування виробників щодо зростання цін перед святами не виправдалися. Середня закупівельна ціна свиней забійних порід знизилася на 13%, до 67,2 гривень за кілограм. А у роздрібі свинина здешевшала на 0,8% — до 202,7 гривень за кілограм.

А от яловичина вже дорожчає- плюс 3,9% за місяць — у магазинах цінники доходять до 300 гривень за кіло. Курятина теж додала 0,4% — до 134,1 гривень за кілограм. "Ціни на курятину й яйця на внутрішньому ринку дуже залежать від ситуації з експортом. Курятина могла бути ще дорожчою, бо зростають ціни на комбікорм, енергоресурси. Але через блокування польського кордону значна частина продукції залишилася всередині країни. Тому, наприклад, яйця на третину дешевші, ніж рік тому", — додав Пендзин.

Втім, вагомий фактор, що впливає на ціноутворення — купівельна здатність українців. І, якщо овочі і фрукти, навіть попри здорожчання, все ж залишаються порівняно недорогими й доступними для переважної більшості споживачів, то з м`ясом ситуація інша. Дозволити собі свинину по 200 гривень чи яловичину по 400 можуть далеко не всі. І через це м`ясо, хоч і буде дорожчати, та незначно — на 5-7%.

Те ж саме стосується і молочних продуктів. Через зменшення поголів`я корів (на 1 січня 2024 року корів стало менше, ніж минулого року на 4,9% — 62,6 тисяч голів) закупівельна ціна на молоко в Україні зросла. Звісно, за нею потягнуться і молочні продукти. "Як правіло, переоцінка займає квартал, і за один крок ми не повинні піднімати ціни більш ніж на 5%", — каже керівник "Молочного альянсу" Сергій Вовченко. Тобто, тут все ще попереду.

Хліб і каша

Скоріш за все буде дорожчати хліб. Пендзин припускає, що цього року ціни будуть підвищуватись приблизно на 1,5-2% в місяць. Справа не стільки у подорожчанні борошна, скільки у високих цінах на на енергоресурси, зокрема електроенергію.

Як бонус для українців — доступні ціни на крупи. Як каже Сергій Громовий, гречка, яка за минулий рік подешевшала вдвічі, дорожчати не буде. Її продаватимуть в роздріб по 21-25 гривень за кілограм. "Минулого року засіяли 120 000 гектарів проти традиційних 80 000, зібрали хороший врожай, тому ціни різко впали. Дорожчати гречка, якщо й буде, то вже з кінця 2024 року, якщо господарства зменшать посіви у новому сезоні. Це цілком можливо, бо багато хто не отримав запланованого прибутку", — зазначив Громовий. За його словами, стабільними будуть ціни й на решту круп: пшеничну, кукурудзяну, пшонку, бо з сировиною для їх виробництва проблем немає, і на ринку вже зараз надлишок продукції.

Але все як завжди залежить від бойових дій. Якщо почнуться блекаути внаслідок атак ворога по енергосистемі, і виробники включать генератори, собівартість багатьох продуктів може стрімко зрости. "Наприклад, по тепличним овочам поки що не можемо сказати, що буде з цінами. Незрозуміло, як вплинуть на вартість енергоресурси. Теплиці вже посіяли помідори й огірки, а от який вдасться зібрати врожай то почім його будуть продавати — вирішиться у лютому- березні", — зазначив керівник асоціації "Теплиці України" Олексій Чайка.