Стартував саміт ЄС: затверджено довгострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро

Читать на русском
Автор
963
twitter.com/eucopresident Новина оновлена 01 лютого 2024, 12:39

"Держави-члени ще раз продемонстрували свою солідарність та єдність з українським народом"

Саміт ЄС затвердив довгострокову програму бюджетної допомоги Україні, яку раніше хотів заблокувати прем’єр Угорщини Орбан. Її сума складає 50 мільярдів євро.

Про це повідомив голова Євроради Шарль Мішель. Таке рішення було ухвалено на позачерговому саміті Євросоюзу, який розпочався сьогодні, 1 лютого. Практично відразу після його початку стало відомо про вищезазначене рішення. Усі 27 лідерів ЄС згодні.

На це вже відреагував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він написав, що вітає таке рішення ЄС.

"Держави-члени ще раз продемонстрували свою солідарність та єдність з українським народом у протистоянні війні. Вдячний Шарлю Мішелю та лідерам держав-членів ЄС за непохитну підтримку

Кожен ваш голос – вагомий внесок у нашу перемогу. Гарантією цього є пакет у 50 млрд євро до кінця 2027 року", — пише він.

Також стало відомо, яку умову висунув ЄС перед наданням Україні допомоги. Зокрема йдеться про щорічне обговорення витрат з метою надання рекомендацій. Відповідне рішення прописано у висновках Європейської ради.

Як пише журналіст "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, що у разі потреби Єврорада запропонує переглянути це рішення. Проте наголошується, що це не є угорським Вето.

Що відомо про цю допомогу

Програма Ukraine Facility є створенням грошового фонду для України та розрахована на 2024-2027 роки. Тобто в середньому його наповнюватимуть на 12,5 млрд євро на рік.

Усі 50 млрд євро, які буде виділено Євросоюзом для України, будуть спрямовані, зокрема, на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення та модернізацію нашої держави, а також прискорення інтеграції до ЄС.

Зокрема 39 млрд євро будуть направлені до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. Підтримка надаватиметься щокварталу при виконанні визначених у Плані критеріїв проведення реформ.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Орбан називав свою умову для схвалення Україні 50 мільярдів, але лідери найбільших партій ЄС не захотіли йти з ним на угоду.