Біткоїн по $50 000: чому курс найбільшої криптовалюти в світі стрімко зростає

Читать на русском
Автор
Біткоїн наближається до чергового рекорду Новина оновлена 14 лютого 2024, 08:35
Біткоїн наближається до чергового рекорду

Чи настає час купляти криптовалюту?

Курс біткоїна (саме така назва українською коректна, а не біткойн) вперше з 2021 року досяг позначки у $50 000. Це сталось сьогодні вночі. Причин кілька. По-перше, США стають лояльнішими до біткоїна. По-друге, цифровий актив за два місяці стане вдвічі дефіцитнішим.

Чому зростає курс біткоїна

Початок року видався для біткоїна напрочуд вдалим. Його курс не лише стало зростав, а навіть досяг важливого психологічного рівня у $50 000. Але чому це сталося?

По-перше, популярність. Дедалі більше людей та компаній вважає біткоїн непоганим засобом збереження вартості та захисним активом. Навіть деякі країни, на кшталт Сальвадору, намагаються інтегрувати його у свою економіку. Відтак попит на цифровий актив стало зростає, але на початку року цей процес пришвидшився.

SEC та біткоїн-ETF

І тут виникає перша причина зростання. Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) 10 січня ухвалила заявки від 11 компаній на запуск так званого спотового біржового біткоїн-фонду (біткоїн-ETF).

Це був складний процес. SEC регулярно переносила засідання та не поспішала схвалювати заявки. Але серед тих, хто хотів зареєструвати новий тип ETF був BlackRock. Ймовірно це і стало вирішальним фактором для позитивного рішення регулятора, адже BlackRock – це одна з найбільших інвестиційних компаній світу, яка управляє активами на $9,4 трлн. Бажання таких гігантів уряд США ігнорувати не може.

Але що ж таке спотовий біткоїн-ETF і чому великі компанії так хотіли його легалізувати?

ETF – це біржовий фонд, який відстежує конкретний актив чи товар. Тобто біткоїн-ETF відстежує ціну біткоїна.

Існують ф’ючерсні та спотові ETF. Головна відмінність між ними у тому, що ф’ючерсні біткоїн-ETF не потребують від управителя фонду мати у власності біткоїни. Водночас спотові біткоїн-ETF повинні бути забезпечені реальними BTC. Отже, для запуску такого продукту компанія-управитель повинна закупити певну кількість цифрового активу. Саме тому BlackRock протягом 10 днів після затвердження ETF придбала понад 33 000 BTC.

Навіщо ж інвесторам спотові біткоїн-ETF, якщо легше просто власноруч купити біткоїнів? Річ у тім, що традиційні інвестори не хочуть розбиратися з тим, як працює Біткоїн. Для них він надто складний та незрозумілий. Їх цікавлять звичні для них прості та регульовані інвестиційні інструменти. І це підтверджують аналітичні дані.

Компанія Morningstar підрахувала, що спотові біткоїн-фонди компаній BlackRock і Fidelity у січні увійшли до числа ETF з найбільшим обсягом інвестицій (сумарно $4,8 млрд).

Що ще впливає на курс BTC

Ще одним важливим фактором, який сприяє зростанню курсу біткоїна, є так званий халвінг. Тобто, зменшення вдвічі винагороди, яку отримують майнери за видобуток блоку Біткоїна. Справа в тому, що для працездатності блокчейну (спрощенно — мережа в якій працює криптовалюта) потрібне обладнання. Власники цього обладнання стають так званими "майнерами". І вони отримують винагороду. Раз на чотири роки ця винагорода падає вдвічі.

Засновники біткоїну пояснили потребу в халвінгу намаганням зробити актив дефляційним. Тобто, щоб він постійно зростав в ціні на відміну від інфляційних активів як ото долар, євро чи гривня.

І от наступний халвінг очікується у квітні 2024 року. Зазвичай халвінги є одним з факторів, які призводять до зростання курсу біткоїна. Але цей процес не миттєвий і вимагає часу.

Яким буде курс біткоїна

Більшість учасників ринку вважають, що біткоїн по $50 000 – не межа. Актив має всі передумови, щоб побити свій абсолютний ціновий рекорд у $69 000, якого він досяг у жовтні 2021 року.

Наприклад, в аналітичній компанії CryptoQuant вважають, що ціна біткоїна може досягти $112 000 вже цього року. Але для цього повинна зберегтися тенденція припливу коштів у спотові біткоїн-фонди.

Автор бестселера "Багатий тато, бідний тато" Роберт Кійосакі також впевнений, що схвалення біткоїн-ETF надало імпульс біткоїну, який невдовзі може зрости до $150 000.

Американський інвестор і мільярдер Тім Дрейпер передбачає, що у 2024 році курс біткоїна досягне $250 000 за монету. На його думку, цьому заважав лише страх уряду США перед головним цифровим активом, який починає потроху спадати. І таких прогнозів безліч.

Біткоїн має чималий потенціал для досягнення нових курсових рекордів. Про це свідчать поточні тренди: схвалення з боку SEC заявок на спотові біткоїн-ETF, ажіотаж навколо цього інвестиційного інструменту, наближення халвінгу та багато інших, менш помітних факторів. Проте, яким саме курс біткоїна у майбутньому: $100 000 чи $1 млн – ніхто точно не знає.

Все це натякає на можливість зростання курсу. Чи треба вкладатись в біткоїн? Вирішуйте.