Скільки потрібно відкласти середніх зарплат, щоб купити однушку в Києві: цікава статистика

Читать на русском
Автор
929
Київські новобудови далеко не кожному по кишені
Київські новобудови далеко не кожному по кишені. Фото Відкриті джерела

Житло у Києві далеко не кожному по кишені

Придбати власне житло — це мета багатьох українців, проте для досягнення цього доведеться вкласти чимало сил і енергії. Так, щоб купити однокімнатну квартиру у столиці, середньостатистичному киянину доведеться заробляти майже 10 років.

І це лише за умови того, що ви щомісяця відкладатимете одну середню зарплату. Про це повідомили на офіційному сайті ЛУН підбиваючи підсумки ринку нерухомості за 2023 рік.

Так, киянину із середньою зарплатою потрібно збирати 9 років та 4 місяці на те, щоб придбати однокімнатну квартиру. Потрібно враховувати, що ці розрахунки зроблено з урахуванням того, що людина щомісяця відкладатиме одну повну середню зарплату.

Найдорожче житло виявилося у Львові — там треба збирати на одну одиницю 9 років та 8 місяців. А ТОП-3 найдорожчих міст для покупки житла замикає Ужгород – там треба збирати 9 років та 1 місяць.

Зазначається, що інтерес до купівлі квартир в Україні досягає 70-80% від довоєнного рівня, але частка покупців все-таки витримує паузу і відкладає рішення про купівлю до стабілізації ситуації на фронті.

При цьому вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах демонструє зростання цін навіть у валюті. На первинці забудовники відкривають відділи продажів, але будують значно менш активно в порівнянні з довоєнними темпами. Наприклад, за 3 квартали 2023 року ввели в експлуатацію у столиці на 15% менше житла, у Київській області – менше на 35%.

Інтерес до купівлі квартир зростає

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що експерт дав невтішний прогноз щодо первинки у Києві. На думку експерта, ціни на первинне житло в столиці в найближчі пару років, за умови збереження нинішньої військово-політичної ситуації, точно не почнуть стрімко падати, але й значного зростання також очікувати не доводиться.