Платіжки за воду у Києві можуть злетіти до небес

Читать на русском
Автор
Тарифи на воду у столиці можуть значно зрости
Тарифи на воду у столиці можуть значно зрости. Фото sovet-ingenera.com

Мешканцям столиці слід готуватися до можливого подорожчання низки комунальних послуг

З 1 квітня вартість водопостачання та водовідведення у Києві може зрости на 34,2%, а з 1 липня – ще на 15%. КП "Київводоканал" пропонує у два етапи підвищити вартість одного кубометра води для населення спочатку до 40,78 гривень, а згодом і до 46,9 гривень.

Для такого значного підвищення тарифів знайшлося одразу кілька причин. Про це повідомляється на офіційному сайті НКРЕКУ.

Так, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), винесе на обговорення двоетапну зміну тарифів на водопостачання та водовідведення для низки водоканалів.

За даними регулятора, КП "Київводоканал" пропонує Нацкомісії двічі протягом трьох місяців підвищити тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення.

З 1 квітня по 30 червня запропоновано підвищити тариф на централізоване водопостачання та водовідведення до 40,78 грн (33,98 грн без ПДВ) за кубометр. Причому водопостачання подорожчає до 20,08 грн (17,57 грн без ПДВ), а водовідведення — до 19,69 грн (16,41 грн без ПДВ) за кубометр.

З 1 липня Київводоканал пропонує встановити тариф на централізоване водопостачання та водовідведення до 46,9 грн (39,08 грн без ПДВ) кубометр. Водопостачання запропонували оплачувати по 25,7 грн (21,42 грн без ПДВ) за кубометр, а водовідведення по 21,19 грн (17,66 грн без ПДВ) за кубометр.

Варто зазначити, що підвищення тарифів зумовлено збільшенням витрат на електроенергію, підвищенням зарплат працівникам водоканалів, зростанням обсягів закупівлі реагентів та паливно-мастильних матеріалів.

"Також на зміні тарифів позначалися такі чинники: зменшення обсягів реалізації послуг через скорочення попиту (через військові дії багато хто залишив свої будинки, відбулася релокація бізнесу), стрімке підвищення цін на пальне, непередбачувані витрати на ремонтні роботи з усунення руйнувань інфраструктури" , — зазначали раніше в НКРЕКУ.

У НКРЕКУ також планують переглянути тарифи з централізованого водопостачання та водовідведення для інших 13 інших водоканалів.

На даний момент тариф на водопостачання у Києві становить 16,164 гривень, а водовідведення – 14,220 гривень. Разом із ПДВ виходить 30,384 гривень. Таким чином, вартість із 1 квітня може зрости на 34,2%, а з 1 липня ще на 15%.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, що цієї зими Кабінет міністрів України не планує підвищувати тариф на електроенергію для населення. Таким чином Кабмін продовжує "підтримувати українські сім’ї та зберігати пільговий тариф на електроенергію для населення".