Київські чиновники використали сиріт, щоб "відмазати" родичів від мобілізації: розкрито цинічну схему

Читать на русском
Автор
Київські чиновники використали сиріт, щоб "відмазати" родичів від мобілізації: розкрито цинічну схему Новина оновлена 03 липня 2024, 22:37

Київські чиновники за два роки так і не намагалися поцікавитися, що сталося із сиротами

Київські чиновники змогли переправити за кордон своїх військовозобов’язаних родичів, прикриваючись турботою про сиріт. Інцидент стався у березні 2022 року, коли 68 дітей було відправлено до Німеччини під наглядом 20 осіб.

Деталями події поділився уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram. З його слів, співробітники його офісу випадково стали розслідувачами.

Фігурантами справи стали посадові особи Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва та їхні родичі, які організували евакуацію до колишнього молодіжного табору Вупперталь у Німеччині.

2024 року співробітники Офісу омбудсмена проводили моніторинг закордонних закладів, де перебувають українські діти, проте до цього табору їх не пустили з аргументом про те, що там немає українських супроводжуючих.

Німецькі супроводжуючі зазначили, що всього до табору прибуло 55 дітей, хоча з України виїхало 68. Куди поділися ще 13, моніторингова група дізнатися так і не змогла. Відповідних документів не було і у розпорядженні Служби у справах дітей Києва та Центру №1.

"Нам вдалось довідатися: серед супроводжуючих осіб під час евакуації в офіційних наказах були люди, які не мають стосунку до цієї сфери, й лише за день до цього стали працівниками закладів, а деякі зовсім ніколи не були працевлаштовані. Найцікавіше: серед цих людей – близький родич керівника Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва і близький родич керівника Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва", — пише Лубинець.

Він зазначив, що супроводжуючі чоловіки звільнилися відразу, як тільки опинилися за кордоном і жоден з них не повернувся до України.

Лубінець також зазначає, що керівники Служби та Центру не лише не згадали про це у звітах, а й продовжували їздити у відрядження до Вупперталю для зустрічей зі своїми родичами під виглядом відряджень.

"Можливо саме тому в одного з керівників немає звіту про такі робочі відрядження, а в іншого написано "під копірку" в буквальному сенсі слова: не містить жодної інформації про проблеми дітей, встановлення німецької опіки, звільнення українських супроводжуючих та з року в рік у звіті на третину сторінки можна побачити лише зміну в одній цифрі: 2022 на 2023 рік", — додав омбудсмен.

Він зазначив, що доступ до дітей у Вупперталі тепер треба отримувати через німецьку сторону відповідно до їхнього законодавства. Водночас Лубінець додав, що вже надіслав відповідні листи до правоохоронних органів, КМДА та Мінсоцполітики.

Раніше "Телеграф" писав, що на Тернопільщині у Кременці виник скандал з дітьми, які бігали у трусах біля фонтану під час церемонії прощання з військовим. Місцеві жителі дуже обурені.