Проросійський прем’єр-міністр Грузії пішов у відставку: що відомо

Читать на русском
Автор
1965
Іраклій Гарібашвілі
Іраклій Гарібашвілі. Фото https://news.un.org

Своє рішення він обговорив із командою

У понеділок, 29 січня 2024 року, прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що йде у відставку. Разом з ним у відставку йде уряд країни.

Про це Іраклій Гарібашвілі заявив на брифінгу. Він наголосив, що надав звіт про роботу своєї команди за три роки наприкінці 2023-го, повідомляє "Перший канал Грузії".

Сценарій війни Росії та НАТО

"Я хотів би повідомити суспільство про рішення, яке ми обговорювали з командою. Сьогодні я залишаю посаду прем’єр-міністра", — заявив Гарібашвілі.

Іраклій Гарібашвілі пішов у відставку

На брифінгу політик заявив, що повернувся на посаду прем’єр-міністра у важкий період для країни. Але він пишається результатами, яких вдалося досягти.

"Як відомо, я почав працювати на посаді глави уряду другий термін у найважчий період, в умовах внутрішньої та міжнародної політичної, економічної та соціальної криз. Я чітко служив нашій країні, безкомпромісно захищав інтереси нашої країни та народу, пишаюся результатами, яких ми досягли за цей період разом із командою", ― сказав Гарібашвілі.

Зазначимо, що політик двічі обіймав посаду прем’єр-міністра Грузії ― у 2013-2015 та з 22 лютого 2021 по 29 січня 2024-го. До того, як від повторно став главою уряду, Гарібашвілі обіймав посаду міністра оборони.

Чи вигідно це Україні

Відставка чинного прем’єр-міністра Грузії могла б бути вигідною для України. Іраклій Гарібашвілі є проросійським політиком. Він не хотів запроваджувати санкції проти РФ, а також відомий низкою скандальних висловлювань на адресу України.

Навесні 2024 року Іраклій Гарібашвілі звинуватив Київ у намірі втягнути Грузію у війну з Росією. Він заявив про певний план "українізації" його країни.

Проте народний депутат України Олексій Гончаренко не бачить позитиву у цій новині. Він вважає, що в Грузії міняють "шило на мило", бо наступним прем'єром буде очільник правлячої партії "Грузинська мрія – Демократична Грузія" Іраклі Кобахідзе.

Раніше "Телеграф" писав, що в Грузії звинуватили Зеленського у брехні. Причиною цього стала його заява з приводу колишнього грузинського лідера Саакашвілі.