Іран звинуватив Туреччину у крадіжці хмар: що кажуть вчені

Читать на русском
Автор
2464
Посуха в Ірані
Посуха в Ірані

Картина не є чимось незвичайним для цього регіону, але користувачі мережі вже насторожилися

В Ірані всерйоз стурбувалися тим, що Туреччина "краде" у них хмари і тим самим призводить до посухи на їхній території.

Як повідомляє Forbes, Іран зіткнувся з серйозним браком кількості опадів, а тому хвиля чуток піднялася в мережі після того, як місцеві користувачі зробили знімок кордону з Туреччиною.

Як видно на фотографії одного з місцевих жителів, на турецькій стороні кордону можна побачити засніжені вершини, тоді як на іранській видно лише сухі гори.

Після цього іранці почали серйозно замислюватися про те, що якимось чином турецька сторона змогла "вкрасти хмари", щоб не дати опадам випасти на території їхньої країни. При цьому вони навіть порушили питання використання технології "засіву хмар", коли за допомогою авіації та спеціальних реагентів можна регулювати обсяги опадів у тому чи іншому місці.

Попри те, що експерти сумніваються в ефективності цієї технології, у мережі розгорілася активна дискусія. Втім, варто зазначити, що в Ірані ця тема спливає не вперше, а високопоставлені політики неодноразово звинувачували сусідні країни у використанні кліматичної зброї. Наприклад, у 2018 році один із чиновників звинувачував у цьому Ізраїль та ОАЕ, а до цього неназваних "ворогів" звинувачував навіть президент Махмуд Ахмадінежад.

Експерти ж кажуть, що подібна кліматична картина у місці зйомки спостерігається десятиліттями, а її причини цілком природні та криються у місцевій топографії та характері формування повітряних потоків. У самому Ірані ж тепер збирають спеціальну комісію, щоб з’ясувати, куди пропадають дощові хмари.

Як повідомлялося раніше, 2023 став найспекотнішим в історії людства. Середня приземна температура зросла майже на 0,2 градуса та становила 1,48 градуса за Цельсієм. Вчені побоюються серйозних наслідків через зміну температури.