Вбивця серед правозахисників: ЗМІ розсекретили чергового агента російського ГРУ

Читать на русском
Автор
3792
Ліворуч Жигарєв з дружиною, праворуч "Жихарєв" (фото для паспорта)
Ліворуч Жигарєв з дружиною, праворуч "Жихарєв" (фото для паспорта). Фото The Insider

Агентові ГРУ вдалося створити достовірну легенду

Шпигуни-диверсанти з російського ГРУ просочуються в активістські та правозахисні групи росіян, щоб створити для себе переконливу легенду та отримати доступ до різних міжнародних організацій. Під прикриттям такі "специ" подорожують по всьому світові, організовуючи вбивства, вибухи та отруєння хімічною зброєю.

Про це пише видання The Insider. Так, журналісти-розслідувачі викрили агента ГРУ, якому вдалося створити достовірну легенду і багато років працювати на російську розвідку під прикриттям. Такий собі Іван Жигарєв зумів впровадитися у коло російських правозахисників, відвідував закордонні форуми опозиції та, навіть, розробляв санкційну політику проти РФ.

"Правозахисник" Іван Жигарєв aka "Жихарєв"

Журналісти-розслідувачі встановили, що у Москві протягом кількох років, як волонтер, працював такий собі "Іван Жихарєв", справжнє ім'я котрого, як з'ясували журналісти, — Іван Жигарєв. Різниця — лише в одній літері у прізвищі.

"Жигарєв народився в німецькому Магдебурзі в сім'ї російського військового Івана Жигарєва-старшого. Жигарєв-молодший в усьому наслідував батька, служив у армійському спецназі та вступив до Військової академії ГРУ, про що свідчить історія його адресної реєстрації. Не пізніше 2009-го його завербували для служби в елітній оперативній групі ГРУ, підрозділ 29 155", — пише видання.

Приблизно у той самий час, йдеться у розслідуванні, йому створили легенду — "хорошого" двійника Івана Жихарєва, якого влаштували на роботу до державної компанії з розвідки та буріння свердловин "Геоспецстрой".

Журналісти The Insider стверджують, що змогли відстежити маршрути "Жихарєва", які повністю збігалися з пересуваннями решти членів підрозділу ГРУ 29 155. Жигарєв, він же Жихарєв, як мовиться в матеріалі, виїжджав за кордон у складі невеликих груп по три-п'ять осіб "на завдання, які поки що невідомі".

Справжні дані Івана Жигарєва

Зокрема, на початку березня 2015-го року "Жихарєв" провів десять днів у Нідерландах. Водночас до країн Бенілюксу їздили ще три члени підрозділу. Наступного року "Жихарєв" ще двічі їздив до Амстердама, "змінюючись з іншими колегами з загону 29 155". Були серед них і його вірогідні колеги по службі, Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, відомі як Руслан Боширов та Олександр Петров відповідно (підозрювані в замаху на Скрипаля).

З 2016-го і до 2018-го "Жихарєв" побував у Мюнхені, Берліні, Тбілісі та деяких містах Франції, зокрема, на "секретній базі ГРУ неподалік швейцарського кордону".

"Випадково чи ні, але "Жихарєв" також перебував у Європі під час підготовки отруєння Скрипалів, вилетівши до Москви з Відня 3 березня 2018 року — першого дня, коли Мішкін і Чепіга відвідали Солсбері", — пише The Insider.

У 2017-му році "Жихарєв" став правозахисником при Сахаровському центрі у Москві. Там його називали "найактивнішим волонтером". "Жихарєв" мав доступ до реєстраційних даних всіх учасників школи та був присутнім на всіх важливих зустрічах. Він також брав участь у кампаніях підтримки правозахисників в ув'язненні, зокрема, координував роботу з підтримки киргизького правозахисника Азімжана Аскарова та займався передачею грошей, які для нього збирали.

The Insider опублікував світлини з кількох заходів правозахисників, на яких можна побачити "Жихарєва".

Фото активістів Московської відкритої школи з прав людини
"Жихарєв" серед правозахисників (нижній ряд, третій праворуч)

В школі правозахисників "Жихарєву" дали рекомендацію на участь в опозиційному Форумі вільної Росії, який організовував політик та шахіст Гаррі Каспаров. Агент ГРУ відвідував його у 2017-2019 роках.

Агент ГРУ Іван Жигарєв серед правозахисників
"Жихарєв" на IV Форумі вільної Росії

"При цьому "Жихарєв" завжди просив компенсувати йому проїзд та заселити до готелю. У цих проханнях йому відмовляли, але, наголошують організатори, навіть якби він і оселився в одному готелі з учасниками, головний організатор, Гаррі Каспаров, залишався б для нього недосяжним, оскільки його завжди селили окремо", — пише The Insider.

"Активіст" був зареєстрований одразу в три робочі групи форуму, зокрема, брав участь у групі, яка розробляла "список Путіна" — перелік бізнесменів, журналістів, чиновників та громадських діячів, проти яких країнам Заходу пропонувалося запровадити санкції за підтримку Кремля.

Востаннє "Жихарєва" бачили у 2021 році. Він був волонтером на черговому заході та спілкувався з активістами Московської школи з прав людини.

The Insider припускає, що агент ГРУ перервав свою діяльність через те, що його прикриття було оприлюднене владою Франції у 2022 році. Тоді ім'я "Жихарєва" засвітилося серед кількох імен офіцерів ГРУ, які відвідали секретну базу російської розвідки у цій країні.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про агентку Кремля у Європарламенті, що служила Путіна впродовж двадцяти років.