Загрожує санкціями: Європарламент розслідує зв’язки депутатки із ФСБ Росії

Читать на русском
Автор
Тетяна Зданока
Тетяна Зданока. Фото http://baltnews.lv

Європа не має наміру заплющувати очі на шпигунські мережі Кремля в ЄС

Голова Європарламенту Роберта Мецола доручила Консультативному комітету з кодексу поведінки розслідувати звинувачення щодо євродепутатки від Латвії Тетяни Зданоки. Розслідувачі напередодні звинуватили її у зв’язках із Федеральною службою безпеки (ФСБ) Росії та шпигунстві на користь Кремля.

У Європарламенті поставилися до цього серйозно, тож розпочали розслідування, а це питання винесуть на обговорення на Конференціъ глав Європарламенту 31 січня 2024 року. Про це повідомляє DW.

Китай гальмує будівництво російського газопроводу

У пресслужбі Європарламенту заявили, що не хочуть коментувати підозри у зв’язках Зданоки із ФСБ Росії. Але зазначили, що такі чутки були деякий час у Латвії.

У разі, якщо зв’язок між євродепутаткою та ФСБ буде виявлено, щодо неї запровадять санкції. Їх мають погодити на планерному засіданні глави Європарламенту. Щодо зняття з посади, то Зданоку можуть відкликати лише компетентні органи Латвії.

Зазначимо, що Конференція глав — це один із політичних органів Європарламенту. Його головним завданням є відносини Європарламенту з іншими інституціями Євросоюзу, а також з національними парламентами країн-членів ЄС. До Конференції глав входять глави політичних груп та речник Європарламенту.

У чому підозрюють Тетяну Зданоку

Після оприлюднення спільного розслідування The Insider, Delfi, Re: Baltica та Expressen стало відомо, що латвійська депутатка та євродепутат Тетяна Зданока працювала на Кремль приблизно з 2004 року. Але є підозри, що на спецслужби вона могла працювати й раніше.

З 2005 року вона спілкувалася зі своїм куратором Дмитром Гладеєм дистанційно. Принаймні такі висновки можна зробити з листування між ними, які були оприлюднені після зламування електронної пошти Зданоки. Кілька разів вони зустрічалися особисто в Європі та Росії. Розслідувачі стверджують, що все найважливіше вони обговорювали під час зустрічі, і це не дублювалося у листуванні.

Тетяна Зданока просувала російські наративи в Латвії, захищала права російськомовних. Вела підривну діяльність і в Європарламенті, куди була обрана у 2004 році та переобрана у 2019 році. На наступних виборах вона не зможе брати участь. У червні 2024 року закінчиться її імунітет.

Зданока також допомагала відбілити Росію у 2014 році після окупації Криму. Вона їздила на півострів як "міжнародний спостерігач". Євродепутат також відмовилася голосувати за резолюцію Європарламенту, яка засуджує повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Раніше "Телеграф" писав, що російські військові вербують білорусів. Молодь запрошують навчатися на офіцерів у військових училищах у РФ.