Погані новини зі США, республіканці знову проти допомоги Україні. Що відбувається і чого чекати

Читать на русском
Автор
1428
фото з відкритих джерел

Новий варіант закону також не знайшов підтримки, хоча включав поступки з боку демократів

У США продовжують вирувати політичні пристрасті навколо виділення допомоги Україні. Кілька місяців тому кошти для Києва об'єднали в один пакет з принциповим для американців питанням про кордон з Мексикою, а також заодно допомогою для Ізраїля. З цього часу українці перебувають в заручниках дуже принципових дебатів про бачення на вирішення міграційної кризи. Днями з'явилася іскра надії у вигляді нового проєкту демократів з поступками для республіканців щодо кордону — за строгістю міграційної політики він нагадував та навіть дублював політику Дональда Трампа. Але сумніви Республіканської партії знову можуть заблокування прийняття, відклавши виділення Києву 60 мільярдів доларів.

Остання спроба. Про що йдеться у проєкті

На заміну старому днями Демократи представили новий проєкт, який включав суттєві поступки Республіканцям у питанні міграційної політики. Це — частина останньої спроби затвердити гроші на захист України від Росії. Президент США Джо Байден працював над угодою з лідерами республіканців і демократів у Сенаті. Як пояснює агенція AP, у новому 118-мільярдному пакеті поєднані десятки мільярдів доларів допомоги Україні й норми, спрямовані на скорочення шукачів притулку на кордоні США з Мексикою, військова допомога Ізраїлю, фінансування союзників в Азійсько-Тихоокеанському регіоні та гуманітарна допомога для Гази. Пакет містить:

  • Допомога для України. 60 мільярдів доларів допомоги Україні з інвестиціями в оборонну промисловість США.
  • Допомога Ізраїлю. 14 мільярдів доларів Ізраїлю
  • Гуманітарна допомога. 10 мільярдів доларів підуть на допомогу гуманітарним зусиллям в Україні, Ізраїлі, Газі та інших місцях.
  • Керуватиме потоком мігрантів на кордоні США та Мексики.
  • Передасть 20 мільярдів доларів на імміграційну службу, забезпечивши гроші для найму ще тисяч офіцерів для розгляду прохань про надання притулку, додавання сотень агентів прикордонної служби та сприяння зупиненню потоку наркотику фентанілу.

Також цей проєкт надає уряду надзвичайні повноваження відмовляти у в'їзді мігрантам, які перетинають кордон, або швидко висилати тих, хто вже в'їхав до США. Зокрема, це такі обмеження:

  • Кардинальний перегляд системи надання притулку з посиленням стандартів і швидшим виконанням. Пропонується захист людям, які тікають від переслідувань за расу, релігію, політичну приналежність або приналежність до дискримінованої групи як частина політики США. Мігрантам заборонено подавати прохання про надання притулку, якщо буде встановлено, що вони мають кримінальне минуле, переселені в іншу країну або могли б знайти безпеку, якби переселилися у своїй країні.
  • Прикордонний контроль. Мігранти взагалі не зможуть подати заяву на надання притулку, якщо кількість незаконних перетинів кордону досягне певної кількості. Ця політика схожа на ту, яку вперше використав Дональд Трамп за часів президентства. Відома як Title 42. Депортація, якщо кількість зустрічей з мігрантами, підрахована митницею та прикордонною службою, сягне 5000. Мігранти все ще можуть подавати заяву в пунктах в’їзду, як тільки середній показник незаконних перетинів впаде на 75%.
  • Санкції та інструменти боротьби з відмиванням грошей проти злочинних компаній, які продають фентаніл у США.
  • Відкриття більше віз для легальної імміграції.

Сенат планує провести перше процедурне голосування щодо цього законопроєкту в середу, 7 лютого.

Чому республіканці проти

Мільярди доларів Україні та допомога Ізраїлю висить на волосині, пише Bloomberg. У понеділок ввечері відбулася зустріч щодо нового законопроєкту, після якої республіканці знову почали стверджувати, що заплановане на середу голосування буде занадто поспішним, а сенатори вимагають більше часу для розгляду та внесення змін до законопроекту. Джеймс Ленкфорд, ключовий республіканець у переговорах, сказав, що очікує, що голосування, заплановане на середу, провалиться. Він назвав закон таким, що ще опрацьовується.

Приміром, республіканець Майк Раунд із Південної Дакоти, заявив, що проголосує проти просування цього заходу під час процедурного голосування, запланованого на середу. Натомість він рекомендує Сенату витратити кілька тижнів на його розгляд. Про ступінь неприйняття красномовно свідчить офіційний обліковий запис Республіканської палати представників в мережі X, який розпочав кампанію проти угоди, написавши в соціальних мережах: #вбитизаконопроєкт.

Загалом 20 сенаторів-республіканців висловилися проти угоди станом на вечір понеділка, разом із 2 сенаторами-демократами, які назвали її надто драконівською, пише Washington Post. Проект потребує 60 голосів зі 100, щоб подолати перше процедурне голосування. Тобто, треба згода і демократів, і республіканців. Законопроект викликав розбіжності та внутрішню боротьбу серед республіканців. Мовляв, одна із зустрічей представників республіканської політики переросла в крики та розбірки.

Голос Америки передає, що спікер Палати представників Майк Джонсон у неділю попередив, що "якщо цей законопроєкт надійде до Палати представників, він буде нежиттєздатним":

"Я побачив достатньо. Законопроєкт навіть гірше, ніж ми очікували і навіть близько не зупиняє катастрофу на кордоні, яку створив президент. Як каже головний перемовник від демократів: за цим законом "кордон не закриється ніколи". Якщо цей законопроєкт надійде до Сенату, він буде нежиттєздатним".

У понеділок Дональд Трамп у мережі Truth Social також розкритикував двопартійний законопроєкт про безпеку кордонів, назвавши його в понеділок "побажанням смерті" для Республіканської партії:

"Цей законопроєкт є чудовим подарунком для демократів і побажанням смерті для Республіканської партії…Не будьте дурними!!! Нам потрібен окремий законопроєкт про кордон та імміграцію. Це не повинно бути пов’язане з іноземною допомогою в будь-якій формі чи формі!".

Сенатор-республіканець Стів Дейнс, голова виборчої кампанії Республіканської партії в Сенаті, заявив, що не підтримає домовленість політиків обох партій щодо безпеки кордону, бо проєкт не забезпечує безпеку кордону, надає нелегальним іммігрантам адвокатів за рахунок платників податків і мільярди доларів радикалам, які підтримують відкриті кордони.

Лідер республіканської більшості в Палаті представників Стів Скаліз розкритикував нову угоду про кордон та заявив, що вона не отримає схвалення Палати.

"Дозвольте мені ясно сказати: законопроєкт про кордон у Сенаті не отримає голосів в Палаті представників", — написав Скаліз.

Що буде, якщо голосування провалять зараз

Bloomberg пише, що блокування голосування у середу збільшує ймовірність того, що законопроект про кордон з Україною буде відкладено на невизначений термін.

Своєю чергою FT вказує на численні перепони попереду — навіть якщо він пройде верхню палату, лідери контрольованої республіканцями Палати представників дали зрозуміти, що вони відмовляться розглядати закон, проти якого виступає Дональд Трамп. Замість цього Палата представників планує проголосувати за 17,6 мільярда доларів на безпекову допомогу лише Ізраїлю без жодної допомоги Україні. Видання зазначає, що Байден, демократи, а також деякі республіканці — все ще сподіваються, що вони зможуть змінити політичну динаміку, і тиск зростатиме на Майка Джонсона. Так, Байден вже заявив, що накладе вето на законопроект щодо надання допомоги Ізраїлю без урахування України, якщо Конгрес США прийме його.

Видання прогнозує, що за гіршого сценарію документ про допомогу Україні може не надійти на стіл Байдена для підпису принаймні до кінця 2024 або початку 2025 року. Це знищило б одну з головних цілей президента США у зовнішній політиці. Вашингтон, ймовірно, проведе саміт на честь 75-ї річниці НАТО в липні, оскільки не зміг забезпечити черговий раунд допомоги Києву, потенційно передаючи перевагу Росії на полі бою.

"Справді важко зрозуміти, як допомога Україні пройде через Палату представників під час президентських праймеріз, і Трамп стане фактичним кандидатом до середини наступного місяця", — сказав Кріс Крюгер, вашингтонський політичний аналітик Cowen.

Наразі союзники Байдена в Конгресі дедалі палкіше благають колег-законодавців підтримати план. Лунають слова про те, що це голосування відлунюватиметься в історії світу для поколінь та буде розглядатися як одна з найбільших геополітичних помилок 21 століття.

Нагадаємо, "Телеграф" також писав про те, що в Адміністрації президента США Джо Байдена виступають проти того, щоб члени Палати представників відправляли на голосування законопроект щодо надання фінансової допомоги Ізраїлю окремо від допомоги Україні. Це називають "цинічним маневром".