Польщі потрібно мати власну ядерну зброю: у ЗМІ пояснили, навіщо

Читать на русском
Автор
Ядерна зброя може гарантувати безпеку Польщі краще, ніж США
Ядерна зброя може гарантувати безпеку Польщі краще, ніж США. Фото rg.ru

З огляду на останні події в США, розраховувати тільки на допомогу Штатів у разі війни з РФ було б нерозумно

Країнам Східної Європи потрібно готуватися, що в США до влади може прийти путініст Дональд Трамп, а за його правління Штати навряд чи допоможуть партнерам з НАТО захистити себе у разі нападу російського терористичного режиму. Тому насамперед Польщі, яка разом із Балтією може стати першочерговою ціллю російського диктатора Володимира Путіна, потрібно подумати, як захистити себе – і, можливо, набути для цього ядерну зброю.

Про це сказано у статті старшого наукового співробітника Американського інституту підприємництва Далібора Рогача, яку опублікувало видання The Spectator. Рогач бачить саме ядерну зброю ефективним фактором стримування у разі перемоги в США Дональда Трампа.

"Для Європи немає ніякого підсолоджування ситуації: Трамп не буде "жорстким" щодо Росії та не буде зацікавлений у зміцненні НАТО. Колишній президент назвав Альянс застарілим і подумує про вихід з нього. Забудьте про "дорослих у кімнаті", – зазначив експерт.

Судячи з останнім подій у США, Варшаві не слід сподіватися на американську підтримку в разі небезпеки. Окрім того, Польща має достатньо сильну економіку, щоб забезпечити утримання ядерної зброї, а ще їй можна не замислюватися над розробкою.

На думку експерта, якщо Варшава офіційно заявить про таке бажання, Велика Британія, або Франція можуть запропонувати двосторонню угоду про спільне використання власної ядерної зброї. А слідом за Польщею ядерне озброєння союзників може з'явитися також у країнах Балтії.

"У постамериканському світі польська ядерна парасолька могла б допомогти убезпечити східний фланг Європи. Вона також забезпечила б альтернативний спосіб гарантувати безпеку України після припинення бойових дій, особливо якщо членство в НАТО більше не буде варіантом. Однак, по суті, ядерна Польща дала б відповідь на одвічну проблему європейської геополітики: як запобігти прагненню Німеччини та Росії домінувати на євразійському континенті", – резюмував Рогач.

Останнім часом у країнах Європи активно говорять про необхідність підготовки до прямої конфронтації з Росією. У січні 2024 року міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін визнав, що "у Швеції може бути війна". Шведський головнокомандувач генерал Мікаель Біден пішов далі, заявивши, що всі шведи повинні "готуватися до війни". Своєю чергою, міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оцінив, що його країні потрібно від п’яти до восьми років, щоб бути готовими до війни, а сценарій німецького військового планування, який потрапив у мережу, будувався на припущенні про початок бойових дій з Росією вже у 2025 році.

Водночас адмірал Роб Бауер, голова Військового комітету НАТО та найвищий військовий офіцер Альянсу, попередив, що війна між НАТО та Росією може статися протягом найближчих 20 років, що потребуватиме мобілізації багатьох цивільних для боротьби.

Раніше "Телеграф" публікував думку австралійського генерала у відставці Міка Раяна. Він вважає, що після майже двох років повномасштабної війни Росія покращила свою адаптивність та здатність до впровадження інновацій. Якісний розрив між Україною та РФ скоротився.