Лукашенко отримав від Росії ядерні ракети: він назвав країну, на яку може їх націлити

Читать на русском
Автор
2582
Диктатор не перестає погрожувати ядеркою
Диктатор не перестає погрожувати ядеркою. Фото Колаж

Він заявив, що після тактичного ядерного озброєння Білорусь може отримати і стратегічне

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна безоплатно отримала від Росії тактичні ядерні ракети комплексу "Іскандер". Днями в Білорусі оновили Військову доктрину, де йдеться, зокрема, і про ядерне озброєння.

"Треба сказати спасибі росіянам: вони нам здорово допомогли минулого року. Я навіть не говорю тут про ядерну зброю, яка всіх поставила на місце… Ми у росіян за їхні гроші, — щоправда, ми платимо їм за іншими рахунками, — отримали такі комплекси, як "Іскандер", — заявив Лукашенко, чиї слова цитують росЗМІ.

При цьому диктатор додав, що застосування тактичних комплексів та ядерних ракет обов’язково передбачає суворе дотримання певного протоколу. Також, за його словами, активація цих озброєнь потребує отримання резолюцій від кількох високопосадовців.

"І не треба говорити, ось, тільки зберігатимуть, це не наша зброя. Це наша зброя, яка сприятиме суверенітету та незалежності", — зазначив Лукашенко.

Він розповів, що віддав розпорядження відновити майданчики, на яких розміщувалися ракети з ядерними боєголовками, а у разі потреби після тактичного ядерного озброєння Білорусь може отримати й стратегічне.

"Ми ні перед чим не зупинимося, захищаючи свої країни, свої народи", — заявив Лукашенко.

Він додав, що отримані з Москви ракети можуть бути спрямовані проти Польщі, звинувативши країну в плануванні вторгнення на територію Білорусі. Лукашенко заявив, що гарантії, надані йому у 1990-х роках, були "розтоптані" та "порушені", і це нібито змусило Білорусь повернути ядерну зброю на свою територію.

Варто зазначити, що на початку 2023 року президент Росії Володимир Путін анонсував початок будівництва сховищ для тактичного ядерного озброєння у Білорусі. Також він запланував переобладнання білоруських Військово-повітряних сил для використання ракет системи "Іскандер".

Як розповідав "Телеграф", США може тягнути з виділенням нової допомоги Україні через побоювання, що Росія застосує ядерне озброєння. Саме тому Вашингтон не переходить до передачі озброєння, яке може змінити баланс сил через страх перед РФ.