Польща збирається перевіряти все транзитне зерно з України: названо причину

Читать на русском
Автор
Українське зерно
Українське зерно. Фото zmina.info

Польща запровадить перевірки всього транзитного зерна з України

Україна ввозить до Польщі багато неякісного зерна. У зв’язку із цим Варшава має намір запровадити перевірки всього українського зерна на кордоні.

Про це заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, повідомляє РАР. Чіткі вказівки про перевірки зерна будуть вже у понеділок, 12 лютого.

На думку чиновника, процедури перевірки зерна на кордоні неправильні, а сам він "не довіряє жодному імпортеру чи експортеру продукції з-за кордону", який надає Варшаві свої тести.

"Сьогодні будуть чіткі вказівки, що ми перевірятимемо все зерно на кордоні з Україною, яке підлягає пломбуванню, підлягає експорту і є лише транзитним зерном...

Сьогодні на нараді з різними службами я вимагатиму, щоб усі зернові перевезення, які йдуть на експорт та на які накладено ембарго, були перевірені у Польщі. Я проштовхуватиму ці правила. Це означає бути чи не бути Польщі, польському сільському господарству і мені особисто, тому що я не співпрацюватиму з чиновниками та працівниками, які нав’язуватимуть мені свої умови", – сказав Колодзейчак.

Чиновник не уточнив, про які служби йдеться, але заявив, що вони відповідають за те, що на столах у поляків і що надходить до Польщі.

Також він стверджує, що коли таке зерно потрапляє до Німеччини, то після перевірки виявляється неякісним та у 99% випадків повертається до Польщі під виглядом європейського зерна. Та сама історія і з тестуванням зерна у портах – воно повертається не в Україну, а до Польщі.

За його словами, зареєстровано 15 тисяч перевезень неякісного зерна, іноді десятками вагонів. Україна відправляє його транзитом, після чого зерно повертається до Польщі.

У понеділок Колодзейчак подасть заявку на отримання детального списку зерна, яке вивезли з портів. Також йдеться про зерно, яке вивезли до Польщі для німецьких компаній.

У вівторок чиновник доручить створити інформаційну платформу, за допомогою якої фермери матимуть можливість повідомляти про проблеми та порушення Міністерства сільського господарства. Передавати інформацію можна буде як телефоном, так і через інтернет.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Європейський Союз погодився обмежити експорт продовольства з України.