Ingenuity все: знаменитий космічний вертоліт NASA завершив місію на Марсі

Читать на русском
Автор
Ingenuity супроводжував марсохід
Ingenuity супроводжував марсохід. Фото NASA

Сумарно Ingenuity зробив 72 рейси та пролетів 17,2 кілометра, пропрацювавши на кілька років довше, аніж планувалося

Знаменитий марсіанський гелікоптер Ingenuity, який супроводжував марсохід Perseverance, завершив свою місію на Червоній планеті, оскільки пошкодив лопаті. Полагодити це пошкодження в умовах Марсу неможливо.

Про це повідомило американське космічне агентство NASA. За даними агентства, знімки від 18 січня 2024 року показують, що Ingenuity пошкодив одну або кілька лопатей несучого гвинта під час посадки.

Невеликий гвинтокрил прославився тим, що попри свої крихітні розміри зміг пролетіти великі відстані та пропрацювати так довго, як його творці навіть не планували. Ingenuity супроводжував марсохід Perseverance під час подорожей машини Марсом.

Але кар'єра гвинтокрила закінчилася 18 січня, коли Ingenuity повинен був зробити короткий вертикальний зліт. Під час посадки оператори втратили з апаратом зв'язок на висоті біля метра. Наступного дня зв'язок відновився, але гвинтокрил вже був пошкоджений, що стало критичним.

Спеціалісти NASA незабаром проведуть остаточні випробування вертольота та завантажать усі дані з його вбудованої пам'яти, після чого залишать Ingenuity там, де він знаходиться зараз. Сумарно він зробив 72 рейси та пролетів 17,2 кілометра, пропрацювавши на кілька років довше, аніж планувалося.

Цікаво, що у 2023 році NASA мало не втратило на Марсі Ingenuity, який протягом шести марсіанських днів не виходив на зв’язок.