"Яхта Путіна" під захистом: над "Шехерезадою" в італійському порту відбулася битва дронів

Читать на русском
Автор
1737
Яхта "Шехерезада" Новина оновлена 13 лютого 2024, 12:13
Яхта "Шехерезада". Фото Wikipedia

З палуби "Шехерезади" було запущено безпілотника для спостереження за журналістами

Яхта "Шехерезада", яку численні журналістські розслідування пов’язують із президентом Росії Володимиром Путіним, знаходиться під пильною охороною "безпілотників" у порту італійського міста Каррара. Саме там 140-метрове судно вартістю близько 700 мільйонів доларів перебуває під арештом через санкції ЄС.

Перевірити яхту вирішили журналісти Радіо Свобода. Вони й поділилися подробицями того, що сталося в порту.

Відразу після появи знімальної групи в порту італійського міста Каррара з палуби "Шехерезади" було запущено безпілотника для спостереження за журналістами. Екіпаж яхти також вирішив захистити судно. Вони зайняли місця на палубі з пожежними рукавами, в які було подано воду.

Крім того, команда "Шехерезади" викликала поліцію. Човен із журналістами зупинили італійські правоохоронці. Поліція розповіла, що безпілотник, що кружляв, був запущений командою яхти. Журналістам дозволили продовжити зйомку. Але при цьому правоохоронці запустили власний дрон.

Щойно Радіо Свобода продовжила працювати, з вертолітного майданчика "Шехерезади" знову запустили безпілотника (до цього він ненадовго повертався на яхту – ймовірно, для зміни батареї). Під час запуску свого дрона журналісти зіткнулися з несподіваними перешкодами та зникненням зв’язку з безпілотником. Дрон рушив у бік яхти. Потім контроль над ним вдалося повернути. Причину цих перешкод не вдалося встановити.

Радіо Свобода пише, що є кілька обставин, що вказують на спроби власника "Шехерезади" приховати її від сторонніх очей. Наприклад, ще минулого року влада Каррари закрила на ремонт прокладену хвилерізом прогулянкову доріжку, з якої відкривається вид на доки компанії The Italian Sea Group і на "Шехерезаду". При цьому жодних реальних слідів реальних робіт із реконструкції променаду за кілька місяців так і не помітили.

скрін карти

Зйомка з повітря дозволила журналістам помітити у доках компанії The Italian Sea Group є ще одна яхта. Йдеться про заарештовану раніше 76-метрову Ebony Shine. У грудні 2016 року судно вартістю близько 100 мільйонів доларів було затримано владою Нідерландів на запит суду в Швейцарії. Воно належало синові президента Екваторіальної Гвінеї Теодору Обіангу – молодшому. А раніше їм володів російський мільярдер Віктор Рашніков і називалося судно Ocean Victory.

Нагадаємо, що "Шехерезаду" було затримано владою Італії 5 червня 2022 року через кілька місяців після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Тоді розслідування італійської Фінансової гвардії показало, що бенефіціарний власник яхти має економічні та ділові зв’язки з "представниками російського уряду та іншими суб’єктами, включеними до списків санкцій ЄС". Йдеться про введені фінансові обмеження через дії РФ, що загрожують територіальній цілісності та незалежності України.

Через місяць стало відомо, що формальним власником "Шахерезади" є колишній президент компанії "Роснефть" Едуард Худайнатов. Він, нібито, згаданий як власник яхти в документах американського суду, який розглядає справу ще про одну яхту – Amadea. Це судно заарештовано на Фіджі. Влада США вважає, що яхта належить російському мільярдеру Сулейману Керимову. Він, до речі, перебуває під американськими санкціями. Суперяхту російського мільярдера хочуть конфіскувати та продати у США. Гроші можуть передати Україні.

Раніше "Телеграф" писав про найдорожчі яхти, конфісковані у російських олігархів та топ-чиновників з початку масштабної війни проти України.