Зрозумів уроки Росії: Китай готується до затяжної війни

Читать на русском
Автор
1469
Армія Китаю
Армія Китаю

Ситуація на південному сході Азії продовжує розпалюватися

Китай викладає уроки вторгнення Росії в Україну під час підготовки до затяжної війни в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Як пише Nikkei Asia, аналітик Міжнародного інституту стратегічних досліджень Мейя Нувенс каже, що це виявляється у вдосконаленні заходів мобілізації та спрощенні отримання доступу до палива та цивільної інфраструктури.

У матеріалі наголошується, що в Пекіні дійшли висновку, що потенційна війна не закінчиться швидкою та стрімкою перемогою після раптового нападу, а перетвориться на затяжну війну. Саме це показало російське вторгнення до України.

Аналітики зазначають, що світ входить у часи нестабільності, а тому глобальні витрати на оборону різко зросли. Лише один Китай у 2023 році виділив на ці потреби на 5,4% більше коштів, ніж рік тому.

Це нарощування сили також призводить до швидкої мобілізації можливостей країн сусідів, наприклад, Японія почала виконувати багаторічний план збільшення оборонних витрат на 10,5%. Сильно підскочили й витрати Тайваню, який у 2023 році виділив на ці цілі на 24,2% більше коштів, ніж у 2022 році.

При цьому, згідно зі звітом Military Balance, Росія навряд чи зможе здивувати чимось новим на полі бою, а ось Китай справді веде розробки новітніх систем озброєння і його підхід до проєктування стає "все більш цікавим".

"Вашингтон не зациклений на тому, що робить Москва у плані озброєнь. Він дуже зосереджений на тому, що робить Пекін", — йдеться у звіті.

Як повідомлялося раніше, хоча ситуація в регіоні залишається напруженою, проте у відносинах між Пекіном та Вашингтоном є позитивні зрушення. Оскільки КНДР активно зближується з Росією, то в Китаї відчувають через це певне занепокоєння.