Реформатор обійшов радикала: що для України означає обрання нового президента Ірану

Читать на русском
Автор
690
Масуд Пезешкіан Новина оновлена 06 липня 2024, 10:15
Масуд Пезешкіан. Фото x.com/drpezeshkian

Президент в Ірані не є першою особою країни

В Ірані закінчився другий тур дострокових виборів президента. Перемогу здобув реформатор Масуд Пезешкіан, який пообіцяв відкрити країну світу.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на іранські джерела. Відрив між кандидатами майже 3 млн голосів.

У другий тур пройшли два кандидати на пост президента: 58-річний Саїд Джалілі та 69-річний Масуд Пезешкіан. Перший — прихильник жорсткої лінії та консервативної політики, був учасником переговорів із Заходом щодо спірної ядерної програми Ірану, а також виступає за поглиблення зв’язків із Росією та Китаєм. Другий кандидат — колишній міністр охорони здоров’я Ірану (2001-2005 роки) та кардіохірург, дотримується політики реформ.

"Підрахунок голосів завершився, і кандидатам-суперникам доповіли про результати. Пезешкіан випереджає свого жорсткого суперника Саїда Джалілі приблизно на три мільйони голосів (16,3 млн голосів проти 13,5 млн голосів — ред.)", — повідомило агентству Reuters анонімне джерело.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що шанувальники Пезешкіана вийшли на вулиці Тегерана та інших міст перед світанком, 6 липня, щоб відсвяткувати перемогу свого кандидата.

"Шановний народ Ірану, вибори закінчилися, і це лише початок нашого партнерства. Важкий шлях попереду не буде гладким, якщо тільки з вашим товариством, співчуттям і довірою я простягаю вам руку і клянусь своєю честю, що не залишу вас на цьому шляху. Не залишай і ви мене", — написав Пезешкіан у своєму Twitter.

Президент в Ірані – друга особа після Вищого керівника, який є головнокомандувачем збройних сил. До обов’язків президента Ірану входять класичні представницькі функції (наприклад, отримання вірчих грамот послів), а також функції прем’єр-міністра (після скасування цієї посади). Це означає, що на постачання дронів Ірану Росії президент не впливає, оскільки армія не входить до його повноважень. Термін дії повноважень президента 4 роки йому заборонено обиратися більше, ніж на два терміни поспіль.

Політологи вважають, що перемога Пезешкіана може покращити зовнішню політику Ірану, знизити напругу через переговори щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, а також "поліпшити перспективи соціальної лібералізації та політичного плюралізму в Ірані", пише ZN.

Але багато хто скептично ставиться до передвиборчих обіцянок політика, а тим більше до їх виконання. Пезешкіан публічно обіцяв, що не протистоятиме потужній іранській еліті священнослужителів та яструбів безпеки. Також він має намір відродити економіку Ірану, яка сильно постраждала на тлі світових санкцій.

Як позначиться обрання нового президента на відносинах Ірану та України, поки що сказати складно. Але на сьогоднішній день Тегеран є військовим та політичним союзником Росії. До того ж попри відкритість Пезешкіана до переговорів із Заходом, він підтримав принципи Ісламської республіки та наполягав на необхідності дотримуватись політики, викладеної Верховним лідером Аятолою Алі Хаменеї – діяча, який підтримав Володимира Путіна у його війні проти України.

Також "Телеграф" розповідав про те, що 20 травня загинув чинний президент Ірану Ібрагім Раїсі. Він разом із кількома політиками розбився в авіакатастрофі. Як пізніше стало відомо, офіційна версія падіння вертольота – технічна несправність.